Fler nyheter

5 maj 2022

Den 10 maj startar Yrkes-SM i Växjö

10–12 maj arrangeras Yrkes-SM på Arenastaden i Växjö. Drygt 13 000 elever är anmälda att besöka evenemanget, och i Kronoberg kommer över 80 procent av länets högstadieelever besöka tävlingen. Under Yrkes-SM samlas ungdomar från hela Sverige för att kämpa om förstaplatsen inom områden som teknik, design, bygg, hantverk, industri, IT och service. 12 ungdomar från Kronoberg deltar i tävlingarna.

Förutom att se tävlingar kan besökarna testa olika arbetsmoment i praktiska yrken. Förhoppningen är att besökarna ska få upp ögonen för praktiska yrken och överväga en framtid inom dessa. Några exempel på vad besökarna kan få uppleva och prova på är precisionskörning med traktor, tillverka en visselpipa, plantera ett träd, göra marsipanrosor, såga i mässingsplåt, klättra i stolpe med fallskyddsele, smak- och dofttester, lastbilskörning i simulator, få en lampa att tändas, bygga med flygplansplåt med mera. Yrkes-SM genomförs i samarbete mellan WorldSkills Sweden, Region Kronoberg och Växjö kommun.

Det finns en stark entreprenörsanda och hög hållbar tillväxt i Kronoberg. Samtidigt ser vi att flera branscher har brist på utbildad arbetskraft. Ska länet fortsätta sin positiva utveckling behöver fler ungdomar få upp ögonen för yrkesutbildningar och bristyrken. Här kommer Yrkes-SM in i bilden som ett strategiskt viktigt evenemang. Yrkes-SM är inte bara en tävling utan också en plats där branscher, arbetsgivare och ungdomarna kan mötas för att knyta viktiga kontakter inför framtiden, säger Mikael Johansson (M), ordförande i regionstyrelsen.

För årskurs 5–9 och 1 på gymnasiet erbjuder Region Kronoberg kostnadsfria bussar till och från evenemanget. En nyhet för i år är att över 100 förskolebarn kommer besöka evenemanget för att gå en egen anpassad runda och testa på yrken. Det är första gången det händer på ett Yrkes-SM. Förskolerundan är ett initiativ från Region Kronoberg.

Vi arbetar för jämställda yrkes- och studieval och vi vet att det är viktigt att informera tidigt. Förskolorna har tidigare jobbat med en yrkeslåda som tagits fram av Region Kronoberg, där det ingår övningar och spel kring yrken, säger Cristina Haraldsson, chef för avdelningen kompetens och lärande.

Här ser du vilka ungdomar från Kronoberg som tävlar i år

Följ gärna vad som händer på Region Kronobergs instagram-konto

Fakta Yrkes-SM 2022

 • Det är fritt inträde och allmänheten är varmt välkommen.
 • Skolminister Lina Axelsson Kihlblom inviger evenemanget på Arenastaden tisdagen den 10 maj tillsammans med Mikael Johansson, Regionstyrelsens ordförande Region Kronoberg och Anna Tenje, Kommunstyrelsens ordförande, Växjö kommun. Invigningen är endast för tävlande, funktionärer och medverkande branscher. Klockan 10:30 öppnar evenemanget.
 • På evenemanget kommer det finnas 30 tävlande yrken och 25 uppvisningsyrken, totalt 55 yrken, allt från billackerare och bagare till vårdyrken.
 • Vinnarna av respektive yrkeskategori har chans att bli en del av Yrkeslandslaget som tävlar i Yrkes-EM 2023 och Yrkes-VM 2024
 • Utöver tävlingarna genomförs en rad olika seminarier för bland annat skolpersonal och studie- och yrkesvägledare.
 • Under evenemanget genomförs även tävlingen Yrkeskampen för årskurs 8 och årets yrkeslärare i Kronobergs län utses.
 • Programledare för Yrkes-SM är Växjöborna Ramona Stasai Elmros, Digital Content Producer på Play n GO, och Nils-Petter Nilsson, VD/Centrumledare för Växjö City.

Öppettider

10/5 10.30-16.00

11/5 09.00-16.00

12/5 09.00-12.00 (Prisutdelning 15.00-16.30 i Fortnox Arena)

Mer om Yrkes-SM och tävlingarna

Pressbilder

Kontakt

Cristina Haraldsson

Verksamhetschef kompetens och lärande

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 62 40, 0790-67 50 91

Tove Frisk

Kommunikationsstrateg

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 35 32, 0767-20 76 45
Mikael Johansson (M)

Mikael Johansson (M)

Regionstyrelsens ordförande

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0767-20 79 96

Relaterade nyheter

Operation av inre blödning fördröjdes

25 maj 2022

En patient med en allvarlig inre blödning fick vänta länge på akutmottagningen vilket gjorde att den livräddande operationen dröjde. Region Kronoberg anmäler nu det inträffade enligt Lex Maria.

Region Kronoberg i topp vad gäller följsamhet till hygienrutiner

24 maj 2022

Senaste nationella mätningen av basala hygienrutiner och klädregler inom vård och omsorg visar att Region Kronobergs medarbetare fortsätter ha god följsamhet.

Årets kompetensförsörjningsrapport – dessa är Kronobergs bristyrken

24 maj 2022

Varje år publicerar Region Kronoberg en kompetensförsörjningsrapport som beskriver aktuell utveckling av länets kompetensförsörjning samt hur behovet av olika kompetenser kommer att se ut i framtiden.

Försenad diagnos av cancer i tjocktarmen

23 maj 2022

Region Kronoberg Lex Maria-anmäler en händelse där det dröjde tre månader från första besök till att tjocktarmscancer upptäcktes hos en patient.