Fler nyheter

18 november 2021

Den digitala veckan – fler kvinnor till IT-branschen

Årets digitala vecka pågår mellan 15 november – 19 november. Det är en vecka med inspiration och insikt för ökad digitalisering och IT inom Linnéregionen. Varje dag har ett specifikt tema. Den 16 november var temat ” fler kvinnor till IT-branschen”. En spännande föreläsning var Una Tellhed som pratade om hur forskning kan bidra till att öka tjejers teknikintresse.

Tekniksektorn är en mansdominerad bransch i Sverige. Endast 29 procent av dem som arbetar inom techsektorn är kvinnor enligt IT & Telekomföretagen.

Docent Una Tellhed vid Lunds universitet undersöker elevers syn på programmering.

I nya ännu opublicerade data kan vi se att svenska skolbarn i årskurs 6 och 8 har starka könssterotyper om teknisk förmåga. Killar anses vara bättre på teknik. Men forskning visar att de faktiska könsskillnaderna är mycket små, berättar Una.

Det finns däremot skillnader i upplevd förmåga.

Tron på är din förmåga är viktigare än din faktiska förmåga. Många tjejer tvivlar på sin förmåga och att de kan jobba i IT-branschen, berättar Una.

Forskning visar att personer som har ett intresse av ett visst område också har en högre upplevd förmåga inom området och tro att de kan arbeta inom en viss bransch.  

Hur kan vi öka tjejers intresse för IT? Vi kan motverka könssterotyper om teknisk förmåga. Vi kan prata om könslikheter och att förmåga förvärvas genom övning. Flickor behöver ökad möjlighet att testa sin tekniska förmåga i positiva uppmuntrande miljöer. Det är också viktigt att lyfta grupper av kvinnliga förebilder, berättar Una.

Lärarnätverket RUC-IT vid Linnéuniversitetet, ett nätverk för verksamma lärare som arbetar i, och med, skolans digitalisering var arrangörer av Unas föreläsning. 

Den Digitala veckan arrangeras av Digitri. Region Kronoberg är samarbetspartner och medfinansiär.  

 

Titta på Unas föreläsning, öppnas i nytt fönster.

Ta del av programmet och anmäl dig till föreläsningar på Digitala veckan

Läs mer om Lärarnätverket RUC-IT vid Linnéuniversitetet

 

 

Relaterade nyheter

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Att hålla näsan över vattnet eller surfa på vågen?

18 november 2021

Att jobba med utveckling i Kronoberg är både spännande och hoppingivande. Jag får träffa så många fantastiska människor. Entreprenörer och eldsjälar som vill utveckla sitt företag eller sitt samhälle,...

Samverkan för framtidens kalla magneter

17 november 2021

Högteknologiska företag i Kronobergsregionen samverkar med Uppsala universitet och Linnéuniversitetet för att utveckla en mer energisnål supraledande magnet.

Stort tryck när anmälan till Yrkes-SM öppnade

15 november 2021

Idag öppnade anmälan till Yrkes-SM som genomförs den 10-12 maj 2022 i Arenastaden, Växjö. Redan efter ett par timmar hade mer än 1000 elever blivit anmälda.