Bilden saknar en alternativtext.

27 maj 2020

Digitala kallelser på gång i regionen

Nu testar Region Kronoberg digitala kallelser. Patienten kan hämta sin kallelse i en digital brevlåda till mobil eller dator. Det är snabbare, säkrare och bättre för miljön.

Nu kör vi papperslöst där det går. Vår ambition är digitalt först, fysiskt när det behövs, säger Per Nordbeck, projektledare.

Om kallelsen är digital kan man nå den när som helst och var man än är. Den är aktuell och mer leveranssäker, dessutom får man den snabbare och informationen är mer skyddad än i papperskallelsen.

I dag skickas det ut 700 000 papperskallelser i regionen. En övergång till digitala kallelser innebär, förutom säkerhet och miljöfördelar, också att alla kallelser ses över och blir både färre och tydligare.

Frigör patienttid

Efter en gedigen förstudie testas nu den digitala kallelsen på kvinnokliniken, kirurgkliniken och medicinkliniken. Andra enheter inom pilotprojektet är vårdcentralerna Tingsryd och Ryd och ögonkliniken.

Vi har lyssnat in patienter, invånare och vårdens medarbetare och sett behovet av att hitta en smidigare lösning. Att kunna erbjuda digitala kallelser är en lösning som gynnar alla. Vi skapar mer patienttid genom att reducera pappershantering, säger Per Nordbeck.

För patienten innebär detta att man kan ta emot information från vården dygnet runt, oavsett var man befinner sig i världen. Allt som behövs är en digital brevlåda. Om patienten inte vill ha sina kallelser digitalt kommer de som vanligt i den fysiska brevlådan.

Bara början

Den digitala kallelsen är en del av de digitala insatser som är på gång inom regionen och som ska underlätta för patienter och personal. I och med covid-19 har videobesöken blivit alltfler. Plattformen Stöd och behandling innebär att man kan välja behandlingar digitalt, till exempel artrosskola.

Digitala kallelser är något många har sett fram emot, både patienter och vårdpersonal. Det blir enklare och smidigare, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Det är också viktigt att komma ihåg att detta gynnar alla patienter, även de som inte väljer att ta emot kallelsen digitalt. Sammantaget kommer regionens nya sätt att hantera kallelser frigöra tid för vårdpersonalen, vilket innebär mer tid för patienterna och mindre tid för administration.

Till hösten ska pilotprojektet utvärderas. Förutsatt att resultatet är positivt ska de digitala kallelserna införas på alla kliniker.

Mer information om digitala brevlådor

minameddelanden.se

Digitala vårdformer och tjänster i Region Kronoberg