Fler nyheter

12 april 2022

Digitala kallelser sparar tid och pengar

58 procent av Region Kronobergs kallelser skickas nu ut digitalt och alla verksamheter kan skicka digitala kallelser. För att du som invånare ska kunna ta emot din kallelse digitalt behöver du skaffa en digital brevlåda.

Varje år skickar Region Kronoberg cirka 680 000 kallelser från journalsystemet Cosmic. Kostnaden för att skicka en digital kallelse är 12 kronor medan en papperskallelse kostar 23 kronor. Om 87 procent av kallelserna skickas digitalt sparar Region Kronoberg 1,7 miljoner kronor per år. Dessutom sparas arbetstid hos personalen genom digitala kallelser.

Breddinförandet av digitala kallelser är ytterligare ett exempel på hur vi använder digitala lösningar för att effektivisera hälso- och sjukvården. Med digitala kallelser arbetar vi miljövänligt och sparar tid och reducerar kostnader. Många av våra invånare efterfrågar också denna typ av digitala förbättringar, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

För att en invånare ska kunna ta emot en digital kallelse behöver hen skaffa en digital brevlåda. För de invånare som inte har digital brevlåda kommer kallelserna att komma i den vanliga brevlådan.

Vi uppskattar att 87 procent av våra kallelser kan skickas digitalt. Två verksamheter som ligger i framkant med att skicka ut digitala kallelser är vårdcentralen Rottne samt akutgeriatriska kliniken. De skickar idag över 96 procent av sina kallelser digitalt, berättar Therese Lindberg, verksamhetsutvecklare digitalisering, Region Kronoberg.

Sparar tid för vårdpersonal

Stina Bergkvist är avdelningschef för akutgeriatriska mottagningen.

Det sparar väldigt mycket tid för våra sjuksköterskor att skicka en digital kallelse. Tidigare behövde sjuksköterskan skriva ut och lägga kallelsen i ett kuvert. Nu kan arbetet göras mycket snabbare digitalt, säger Stina Bergkvist.

Karl Kvennberg och Linda Claeson arbetar på vårdcentralen Rottne.

I de kallelser jag skickar så bifogar jag ofta bilagor. Istället för att skriva ut och gå till skrivaren så bifogar jag nu bara bilagorna digitalt, säger distriktssköterska Linda Claeson.

Jag tycker om att det går att lägga till information lätt i fritextfältet i den digitala kallelsen. Att skicka digitala kallelser är snabbt, enkelt och smidigt. Det finns inga nackdelar, avslutar Karl Kvennberg, astma/KOL-sköterska.

Kontakt

Roland Gustbée (M)

Roland Gustbée (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0733-68 74 14

Therese Lindberg

Verksamhetsutvecklare digitalisering

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 62 49, 0790-67 51 22

Stina Bergkvist

Avdelningschef för akutgeriatriska mottagningen

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-67 30 09

Karl Kvennberg

astma/KOL-sköterska

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 67 70

Linda Claeson

Distriktssköterska, vårdcentralen Rottne

  • E-post: Det här är en e-postadress

Relaterade nyheter

Operation av inre blödning fördröjdes

25 maj 2022

En patient med en allvarlig inre blödning fick vänta länge på akutmottagningen vilket gjorde att den livräddande operationen dröjde. Region Kronoberg anmäler nu det inträffade enligt Lex Maria.

Region Kronoberg i topp vad gäller följsamhet till hygienrutiner

24 maj 2022

Senaste nationella mätningen av basala hygienrutiner och klädregler inom vård och omsorg visar att Region Kronobergs medarbetare fortsätter ha god följsamhet.

Försenad diagnos av cancer i tjocktarmen

23 maj 2022

Region Kronoberg Lex Maria-anmäler en händelse där det dröjde tre månader från första besök till att tjocktarmscancer upptäcktes hos en patient.

Felaktig bedömning av trauma anmäls enligt Lex Maria

18 maj 2022

En patient kom in till akuten på ett av länets sjukhus efter en fallskada. Det aktiverades inget traumalarm, vilket skulle ha medfört tydligare rutiner gällande bland annat provtagning. En vecka efte...