Fler nyheter

12 april 2022

Digitala kallelser sparar tid och pengar

58 procent av Region Kronobergs kallelser skickas nu ut digitalt och alla verksamheter kan skicka digitala kallelser. För att du som invånare ska kunna ta emot din kallelse digitalt behöver du skaffa en digital brevlåda.

Varje år skickar Region Kronoberg cirka 680 000 kallelser från journalsystemet Cosmic. Kostnaden för att skicka en digital kallelse är 12 kronor medan en papperskallelse kostar 23 kronor. Om 87 procent av kallelserna skickas digitalt sparar Region Kronoberg 1,7 miljoner kronor per år. Dessutom sparas arbetstid hos personalen genom digitala kallelser.

Breddinförandet av digitala kallelser är ytterligare ett exempel på hur vi använder digitala lösningar för att effektivisera hälso- och sjukvården. Med digitala kallelser arbetar vi miljövänligt och sparar tid och reducerar kostnader. Många av våra invånare efterfrågar också denna typ av digitala förbättringar, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

För att en invånare ska kunna ta emot en digital kallelse behöver hen skaffa en digital brevlåda. För de invånare som inte har digital brevlåda kommer kallelserna att komma i den vanliga brevlådan.

Vi uppskattar att 87 procent av våra kallelser kan skickas digitalt. Två verksamheter som ligger i framkant med att skicka ut digitala kallelser är vårdcentralen Rottne samt akutgeriatriska kliniken. De skickar idag över 96 procent av sina kallelser digitalt, berättar Therese Lindberg, verksamhetsutvecklare digitalisering, Region Kronoberg.

Sparar tid för vårdpersonal

Stina Bergkvist är avdelningschef för akutgeriatriska mottagningen.

Det sparar väldigt mycket tid för våra sjuksköterskor att skicka en digital kallelse. Tidigare behövde sjuksköterskan skriva ut och lägga kallelsen i ett kuvert. Nu kan arbetet göras mycket snabbare digitalt, säger Stina Bergkvist.

Karl Kvennberg och Linda Claeson arbetar på vårdcentralen Rottne.

I de kallelser jag skickar så bifogar jag ofta bilagor. Istället för att skriva ut och gå till skrivaren så bifogar jag nu bara bilagorna digitalt, säger distriktssköterska Linda Claeson.

Jag tycker om att det går att lägga till information lätt i fritextfältet i den digitala kallelsen. Att skicka digitala kallelser är snabbt, enkelt och smidigt. Det finns inga nackdelar, avslutar Karl Kvennberg, astma/KOL-sköterska.

Kontakt

Roland Gustbée (M)

Therese Lindberg

Verksamhetsutvecklare digitalisering

Stina Bergkvist

Avdelningschef för akutgeriatriska mottagningen

Karl Kvennberg

astma/KOL-sköterska

Linda Claeson

Distriktssköterska, vårdcentralen Rottne

Relaterade nyheter

Nu kan alla över 18 år boka tid för påfyllnadsdos

26 september 2022

Region Kronoberg välkomnar nu alla invånare över 18 år att boka tid för en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Samtliga påfyllnadsdoser i regionen ges med vaccin anpassat för nya varianter av viruset.

Vårdplan gav Emma en trygg och tydlig vård

23 september 2022

Inom psykiatrin i Region Kronoberg arbetar man sedan många år tillbaka med vårdplaner. Ett arbetssätt som är väldigt uppskattat av patienterna.

Virtuellt besök hjälper barn inför sjukhusbesök

22 september 2022

Nu finns möjligheten för patienter som ska besöka barn- och ungdomskliniken i Växjö att förbereda sig genom att göra ett virtuellt besök. Filmen spelades in med en särskild 360-kamera som gör att besö...

Europeiska Socialfondens regionala handlingsplan 2022-2027 godkänd – nu går det att söka om projektmedel!

19 september 2022

En stor del av det regionala utvecklingskapitalet i de fyra länen i Småland och Öarna består av Europeiska Socialfonden, ESF+. Det handlar om totalt sett 402 miljoner kronor fram till 2027.

Save the date: Konferensen Byar som bygger! den 15 november

16 september 2022

Skriv in det i kalendern redan nu: Den 15 november är du välkommen till konferensen BY2030: Byar som bygger! som vi genomför tillsammans med Chalmers och Föreningen för byggemenskaper. Konferensens te...

Säker läkemedelshantering viktig del av patientsäkerhetsarbetet

16 september 2022

Läkemedel och läkemedelsbehandling kan bota, lindra och förebygga sjukdomar samtidigt kan osäker läkemedelshantering och läkemedelsfel leda till att patienter drabbas av allvarliga vårdskador. De läke...

Länets båda sjukhus rankas i topp av AT-läkare

16 september 2022

Nu har resultatet i årets AT-rankning presenterats. Det blev en förstaplats för Ljungby lasarett inom kirurgikategorin, en delad andraplats för Centrallasarettet i Växjö inom medicinkategorin och dela...

Vård utifrån dina behov – vad nära vård handlar om

13 september 2022

Nära vård innebär helt enkelt att göra vården mer skräddarsydd för dig.

Patienter erbjuds egenmätare för att dosera blodförtunnande läkemedel

7 september 2022

Patienter i Kronoberg som äter det blodförtunnande läkemedlet Warfarin (Waran) erbjuds att med hjälp av en egenmätare själva mäta sitt PK-värde för att sedan justera sin blodförtunnande medicinering....

Inspirationsdag 6 september - cirkulärt byggande på LNU

31 augusti 2022

Bygg och fastighetssektorn står för en stor del av växtgasutsläppen. För att inspirera människor till en omställning inom sektorn bjuder Linnéuniversitetet (LNU) in till en heldag inom cirkulärt bygga...