Fler nyheter

13 januari 2022

Dosintervallet sänks till fem månader

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att dosintervallet mellan andra och tredje dosen vaccin mot covid-19 ändras till minst fem månader.

Syftet med det kortare tidsintervallet är att fler ska kunna vaccineras tidigare. Regionerna ska inte behöva stå med outnyttjad kapacitet, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

I Region Kronoberg är nu invånare över 18 år välkomna att boka en tid för att ta sin påfyllnadsdos efter fem månader. På måndag kommer samtliga bokningssystem vara uppdaterade med rätt information.  

Våra vaccinatörer är redo att ta emot våra invånare fem månader efter dos 2 för en påfyllnadsdos. Det har funnits gott om lediga tider för vaccination så det är positivt att de nu blir uppbokade, säger Marie Jadner, vaccinsamordnare.

1177.se, boka tid för vaccination mot covid-19, öppnas i nytt fönster

Mindre risk att föra smittan vidare

Folkhälsomyndigheten uppger att uppföljningen av vaccinationerna mot covid-19 i Sverige visar att vaccinerna skyddar väl mot allvarlig sjukdom, också mot omikronvarianten, i åtminstone upp till sex månader efter den andra dosen. Med en tidigarelagd påfyllnadsdos kan också risken att smittas och att föra smittan vidare minskas.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Ytterligare en fördubbling av antalet fall av covid-19

21 januari 2022

För tredje veckan i rad blev det förra veckan ungefär en fördubbling av antalet fall av covid-19 i länet, från över 2 000 till närmare 4 000 fall.

Region Blekinge och Region Kronoberg utvecklar samarbetet inom hälso- och sjukvården

21 januari 2022

Region Blekinge och Region Kronoberg är överens om att fortsätta samarbetet inom hälso- och sjukvården. Det gäller även thoraxkirurgisk sjukvård och högspecialiserad hjärtsjukvård.

Personer som inte kan arbeta hemifrån samt skolelever provtas i länet

21 januari 2022

Region Kronoberg pausade tidigare i veckan all PCR-provtagning av allmänheten. På måndag återupptas provtagningen igen enligt Folkhälsomyndighetens nya prioritering.

Region Kronobergs vårdcentraler, psykiatri, rehabilitering och habilitering erbjuder videobesök i första hand

20 januari 2022

För att minska risken för smittspridning i vården erbjuder verksamheterna inom primärvård, rehab och psykiatri videobesök i större omfattning. Regionen uppmanar invånarna att förbereda sig för videobe...