Fler nyheter

24 augusti 2021

Drop in och utlokalisering ska öka vaccinationstäckningen

För att förbättra vaccinationstäckningen möjliggör Region Kronoberg för drop in-vaccinering mot covid-19. Vaccineringen utförs av regionens upphandlade vaccinatörer och planeras på ett flertal platser i länet, bland annat på gymnasieskolor och universitetet.

Region Kronoberg har definierat flera grupper där vaccinationstäckningen är lägre och det finns potential att vaccinera fler. I åldrarna 16-40 år är vaccinationstäckningen cirka 60 procent, fler kvinnor har vaccinerat sig än män och bland personer födda utomlands är vaccinationstäckningen fortsatt låg.

Vårt viktiga uppdrag nu är att vaccinera de mer svårnådda grupperna. Om fler tar chansen och vaccinerar sig minskar risken för smittspridning framöver, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Just nu tittar våra upphandlade externa vaccinatörer på flera olika lösningar för att nå fler.

  • I samarbete med skolornas huvudmän planeras för vaccinationer på plats på gymnasieskolor i Växjö, Tingsryd, Älmhult och Ljungby.

  • På Linnéuniversitetet kommer studenterna att erbjudas drop in-vaccination på plats, även för dos 2.

  • Någon vaccinatör har kontakt med SFI för att erbjuda vaccination till eleverna där.

Vi tror att detta är vägen framåt för att nå de som ännu inte vaccinerat sig, att göra det så enkelt som möjligt. Vi uppmanar nu våra vaccinatörer att bege sig ut till andra vaccinationsplatser, som till exempel mindre orter i kommunen eller utanför köpcentrum, och hitta nya samarbeten för vaccinering på till exempel företag, säger Lena Andersson Nazzal.

Här är vaccinationstäckningen lägre:

  • 16-19 år: 51 %
  • 20-29 år: 62 %
  • 30-39 år: 64 %
  • Män: 77 % (kvinnor 81 %)
  • Personer födda i övriga Europa: 59 % (siffror från 18 augusti)
  • Personer födda i övriga världen: 56 % (siffror från 18 augusti)

79 procent av den vuxna befolkningen i Kronoberg har fått minst en dos vaccin mot covid-19 och 59 procent är fullvaccinerade. Bland 16–17-åringar har över 40 procent fått en dos.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Drop in-tider erbjuds i alla kommuner

24 september 2021

Ett brev går nu ut till alla i länet som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19. Där finns information om tillgängliga drop in-tider i respektive kommun.

Tre arkitektteam tävlar om att gestalta det nya akutsjukhuset i Växjö

22 september 2021

Nu har tre arkitektteam satt igång arbetet med att skapa gestaltningsförslag för det nya akutsjukhuset som eventuellt ska byggas i Växjö. I december kommer en jury att utse det vinnande förslaget.

Florence Eddyson blir ny sjukhuschef

20 september 2021

Nu är det klart. Från och med december tillträder Florence Eddyson som ny verksamhetsområdeschef för sjukhusvården.

Lägesrapport: Nu påbörjas planeringsarbetet för vaccination av 12–15-åringar

17 september 2021

Smittspridningen har nu vänt neråt i länet. Samtidigt ökar vaccinationstäckningen hela tiden. De senaste veckorna har många fått sin andra dos och 75,9 % av den vuxna befolkningen är nu fullvaccinerad...