Elever fotograferar en möbelprototyp som de skapat i Makerverkstaden på IKEA Museum. Elever fotograferar en möbelprototyp som de skapat i Makerverkstaden på IKEA Museum.

4 mars 2022

Elever blir hållbara designers på IKEA Museum

Under våren får elever i Kronoberg möjlighet att besöka IKEA Museum och testa på rollen som hållbar designer. Genom undervisningskonceptet Maker tour – Mot nya höjder får de ta fram en prototyp på en möbel som löser ett vardagligt problem utifrån den designprincip IKEA kallar demokratisk design.

Under hösten 2020 och våren 2021 samarbetade Maker Tour – Mot nya höjder med IKEA Museum när fotoutställningen Microsculpture togs till Älmhult i Kronoberg. Nu fortsätter samarbetet i ny form där elever får testa på rollen som möbeldesigners utifrån de fem principerna i demokratisk design: lågt pris, kvalitet, funktion, form och hållbarhet.

Vi hoppas att detta ska få eleverna att tänka hållbart på flera nivåer. Det är en ödesfråga, både för den regionala utvecklingen och globalt, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Eleverna får dessutom en rundtur i museet och får ta del av den småländska historien som präglar och ligger till grund för den kultur som idag genomsyrar samtliga verksamheter inom IKEA.

Vi är otroligt glada för det här uppskattade och värdefulla samarbetet med IKEA Museum. En hjärtefråga för oss är att knyta samman skola och näringsliv och det här är ett praktexempel på just detta, säger Caroline Schough projektledare på Region Kronoberg och Maker Tour – Mot nya höjder.

Under våren uppskattas att runt 500 elever kommer att besöka IKEA Museum och ta del av Makerverkstaden och uppdraget. Alla klasser får möjlighet att boka kostnadsfri buss till och från museet genom Region Kronoberg.

Det här en fantastisk möjlighet att berätta om hur IKEA jobbar med design. För IKEA innebär bra design inte bara att något ska vara snyggt eller att en produkt ska lösa ett problem i vardagen. Bra design, eller som vi kallar det, Demokratisk Design tar även hänsyn till pris, kvalitet och hållbarhet genom att hushålla med resurser och råmaterial. Vi vill även visa att bra design skapas genom teamarbete och att det finns flera olika yrken och kompetenser som jobbar tillsammans på IKEA. Förhoppningsvis sås ett frö till elevernas framtidsplaner, säger Karin Behmer Dackander, ansvarig för utbudet av lärande mot skola och universitet på IKEA Museum.

Då smittspridningen i samhället fortfarande är hög kommer endast en klass om dagen att få besöka IKEA Museum. Lokalerna som klassen kommer vistas i är stora och utan trängsel. IKEA Museum har även förstärkt sina städrutiner.

Vad är Maker Tour – Mot nya höjder?

Maker Tour – Mot nya höjder är ett undervisningskoncept i Kronobergs och Vimmerbys grundskolor. Konceptets syfte är att öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik och att bygga broar mellan skola och arbetsliv. Maker Tour – Mot nya höjder drivs av Region Kronoberg, Tekniska museet och Linnéuniversitetet.

Caroline Schough

Projektledare Maker tour – Mot nya höjder