4 november 2020

Extra regionalt stöd till kulturskapare i höst

Region Kronobergs kulturnämnd och regionala utvecklingsnämnd gör en gemensam satsning för att stödja kulturskapare i Kronoberg under Coronapandemin.

Kulturområdet har drabbats hårt av pandemins effekter och läget är allvarlig för de professionella kulturskaparna som förlorat både uppdrag och inkomster till följd av inställda arrangemang.

Denna extra satsning kan göra skillnad för de kulturskapare som bor och verkar i Kronoberg, och vi hoppas det kan öka möjligheterna att nå de uppsatta målen om ett kulturliv med bredd och spets, som även bidrar till regional utveckling, säger Pernilla Sjöberg (M), kulturnämndens ordförande.

Kulturnämnden delar årligen ut arbetsstipendier för att förbättra möjligheterna för kulturskapare i länet. Nu delas ytterligare 30 arbetsstipendier á 30 000 kronor ut 2020. Stipendierna ska uppmuntra betydelsefullt arbete inom olika konstnärliga områden såsom litteratur, musik, sång, bildkonst, teater, dans, film, fotokonst och digitala medier.

Att kulturskapare kan verka i Kronoberg är viktigt för länets attraktivitet och därmed för länets tillväxt. Därför gör vi gemensam sak med kulturnämnden och stöttar de kulturella och kreativa näringarna, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Utsatta kulturområden

Dessutom görs särskilda insatser riktade till konstområden där länets professionella kulturskapare är mest utsatta, dvs inom musik, litteratur samt bild och form. 165 000 kr vardera ges till Musik i Syd, Bild och Form Kronoberg och Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg. Utbetalade medel ska användas under 2020 för att skapa arbetstillfällen för professionella kulturskapare. Exempel på insatser är residens eller uppdrag.

Totalt satsas 1 400 000 kr, 700 000 från kulturnämnden och 700 000 kr från regionala utvecklingsnämnden.

För att hantera Coronapandemin har kulturnämnden sedan tidigare beslutat om att ställa om regionala driftsanslag och strategiska utvecklingsmedel, bedriva nationellt påverkansarbete och att stärka och kvalitetssäkra den digitala transformationen.