Fler nyheter

1 juli 2021

Fas 2 och 3 färdigvaccinerade i länet

Region Kronoberg kan med glädje meddela att alla i länet som ingår i fas 2 och 3 och har valt att vaccinera sig mot covid-19 nu har fått två doser vaccin. Det innebär att vårdcentralernas vaccinationsarbete nu är färdigt.

Totalt har närmare 110 000 doser vaccin givits på vårdcentralerna parallellt med ordinarie vårdverksamhet. Det är 70 procent av de totalt cirka 160 000 doser vaccin som getts i länet.

Vårdcentralernas personal har gjort en jätteinsats. De har vaccinerat samtidigt som de ansvarar för all provtagning och den ordinarie verksamheten. Nu lämnar vi över ansvaret för fas 4 till de privata aktörerna och hoppas att våra medarbetare kan få återhämta sig lite under sommaren, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Hög vaccinationstäckning

I fas 2 ingick bland annat alla över 65 år, vilket är 44 700 personer. I fas 3 ingick personer med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19, totalt cirka 13 000 personer.

Vaccinationerna har fungerat väldigt väl på våra vårdcentraler, och vi ser att vaccinationsviljan har varit och är fortsatt är hög, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

Bland personer över 65 år är det nästan 90 procent som nu vaccinerat sig med två doser.

Vi är väldigt glada att så många valt att vaccinera sig och hoppas att det håller i sig även i fas 4, säger Mikael Johansson (M).

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Många smittas på semesterresan

30 juli 2021

Smittspridningen ökar nationellt, många av de nya fallen är kopplade till resor under semestern. Tillgången till vaccin är fortsatt god i länet och det finns många lediga tider för vaccination. Planer...

65+ erbjuds nu mRNA-vaccin som dos 2

27 juli 2021

Folkhälsomyndigheten beslutade i fredags att sluta leverera Astra Zenecas vaccin, då stora delar av gruppen 65+ redan har fått två doser vaccin mot covid-19. De som är 65 år eller äldre och endast fåt...

Lägesrapport: Gott om lediga vaccinationstider – passa på innan hösten kommer

23 juli 2021

Andelen som testas positivt för covid-19 ökar i länet. Samtidigt finns det lediga vaccintider i samtliga kommuner, och om fler vaccinerar sig så snart som möjligt minskar risken för en fjärde våg.

Kostprojekt inom rättspsykiatrin förbättrar hälsan och minskar svinnet

21 juli 2021

Patienter vid rättspsykiatriska regionkliniken får hjälp att förbättra hälsan genom kloka kostval. Kostprojektet är en del av Region Kronobergs satsning på patientcentrerade måltider på länets sjukhus...