Visa alla nyheter
Utbildningen till medicinsk sekreterare byter namn till medicinsk vårdadministratör.

23 januari 2023

Fler YH-utbildningar välkomnas till Kronoberg

Rätt och relevant kompetens är en viktig pusselbit för en framgångsrik arbetsmarknad. Därför är beskedet om att hela 14 yrkeshögskoleutbildningar startar i Kronobergs län under 2023, lika välkommet som glädjande.

14 beviljade YH-utbildningar är en ökning jämfört med tidigare år.

Samtliga fyller en viktig funktion för Kronobergs samlade kompetensförsörjning. Men det är extra kul att vi får starta upp en utbildning för bygglovshandläggare, som stått högt upp på länets önskelista i flera år, säger René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som tar beslut om vilka utbildningar som ska starta och på vilka platser. Förutom i Ljungby, Markaryd, Uppvidinge och Växjö kommer det återigen att etableras en YH-utbildning i Älmhult, till förpackningsingenjör.

Att vi både får fler utbildningar beviljade och fler utbildningsorter är ett kvitto på att utbildningsanordnare gör bra ansökningar som matchar arbetsmarknadens behov. YH-utbildningar skapas alltid i nära samarbete med arbetslivet vilket gör att de ofta leder till anställning, berättar Jonas Mokvist, samordnare för kompetensfrågor i Region Kronoberg.

Region Kronoberg har en ständig dialog med olika branscher om behov av kompetens och har bland annat i uppdrag att utreda möjligheter för fler YH-utbildningar till Kronoberg.

Viktiga vårdutbildningar

Förutom rollen som regional utvecklingsaktör (RUA) är Region Kronoberg dessutom en av länets utbildningsanordnare, som till hösten startar två utbildningar:

Vi kommer att erbjuda YH-utbildningar för medicinsk vårdadministratör och specialistundersköterska för operation/intensivvård/anestesi. Det var 22 aktörer i landet som ansökte om att få starta just medicinsk vårdadministratör, så vi blev både glada och stolta över att vara en av nio som fick ett positivt besked om den. Sedan tidigare är det även klart med utbildningar till tandsköterska, psykiatrispecialiserad undersköterska och specialistundersköterska för barn och ungdom, säger Monika Caesar, enhetschef på YH Region Kronoberg.

Läs mer om YH i Region Kronobergs regi

Relaterade nyheter

Workshops om Kronobergs framtid

6 februari 2023

I mars och april bjuder Region Kronoberg och länets kommuner in till workshops med fokus på framtidens Kronoberg. Det blir workshops i Tingsryd, Ljungby, Kosta, Växjö och ett digitalt uppsamlingstill...

Regiondagar och aktuellt om regional utveckling

18 januari 2023

Den 18-19 januari genomför Region Kronoberg de årliga regiondagarna i Kosta – en samlingsplats för länets offentliga utvecklingsaktörer. Det här är första tillfället då regionens och kommunernas nya p...

Lustgas oskadliggörs för att skydda klimatet

27 december 2022

Lustgas är en väldigt skadlig växthusgas som ofta används som smärtlindrande medicin på framförallt förlossningar. Gasen är effektiv då den snabbt kan plockas upp av kroppen men dessvärre är den skadl...

Regionen satsar på vetenskap utanför klassrummet

23 december 2022

På nystartade VeraS Science Center i Ljungby ska besökande skolelever från hela länet uppleva teknik och innovation på nya spännande sätt. Nu satsar Region Kronoberg 300 000 kronor för att verksamhete...