Fler nyheter

27 december 2020

Historisk dag när de första kronobergarna vaccinerades mot covid-19

Den 27 december fick de första kronobergarna sin första dos vaccin mot covid-19. Det var 22 omsorgstagare på det särskilda boendet Birkagården i Växjö kommun som blev först ut i Kronobergs län. De vaccinerades av medarbetare på kommunens omsorgsförvaltning.

Det känns bra att vi redan idag kunde starta vaccineringen. Även om det idag är ett litet antal doser, kommer det inom kort ett större antal. Det är viktigt att vi nu vaccinerar så många som möjligt så fort som möjligt, både för patienternas, sjukvårdens och samhällets skull, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande. 

Det är Pfizers vaccin som nu kommit till Region Kronoberg. I nuläget finns 200 doser i länet och 100 av dessa används i Växjö.

Först ut att få vaccin är omsorgstagare på kommunernas särskilda boenden för äldre, därefter medarbetare inom äldreomsorgen och personer med hemtjänst och hemsjukvård. När dessa första grupper är klara erbjuds vaccin till övriga riskgrupper, då på länets vårdcentraler. Vaccin kommer innan sommaren att erbjudas till alla invånare, men de mest utsatta är prioriterade enligt Folkhälsomyndighetens direktiv.

Vaccineringen kostar ingenting för den enskilde. Den andra dosen vaccin ska tas tre till fyra veckor efter den första. 

Det känns jättebra att vi nu är igång och att våra mest utsatta grupper kan skyddas. Vaccineringen idag har gått bra och jag är stolt över alla medarbetare här som gjort det möjligt för oss att starta idag, säger Ewa Ekman, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Växjö kommun.

Läs mer om vaccinationerna mot covid-19

Kontakt

Mikael Johansson (M)

Mikael Johansson (M)

Regionstyrelsens ordförande

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0767-20 79 96

Magnus Munge

Verksamhetschef, läkemedelsenheten

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470588523

Relaterade nyheter

Fall av brittisk virusvariant i Kronoberg

25 januari 2021

Ett fall av den brittiska virusvarianten av muterat coronavirus har hittats i Kronoberg. Svaret kom i helgen.

Lägesrapport: Viktigt att fortsätta följa rekommendationer trots lägre smittspridning

22 januari 2021

Den senaste veckan har antalet inneliggande patienter med covid-19 minskat till ungefär 50, efter att ha legat på runt 60 ett antal veckor. Smittspridningen minskade också förra veckan med färre antal...

Lönesatsning på kommunals yrkesutbildade vårdyrken

21 januari 2021

I årets löneöversyn tillkommer en satsning på utbildade undersköterskor, skötare och barnskötare. Satsningen ger en löneökning på i genomsnitt 5,2 % – dubbelt upp jämfört med kollektivavtalet.

Gradvis återgång till undervisning på plats möjlig för länets gymnasieelever

21 januari 2021

Från och med den 25 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten att elever på gymnasiet bör ha minst 20 % närundervisning, det vill säga undervisning på plats på skolan. Smittskyddsläkaren i Kronoberg...