Fler nyheter

16 juli 2020

Fortsatt viktigt att följa rekommendationer under sommarresorna

Den nedåtgående trenden fortsätter i hela Sverige, och även i Kronobergs län. Men när fler människor reser under semesterperioden finns det risk för regionala och lokala utbrott av covid-19.

Nu är det viktigt att komma ihåg att följa riktlinjerna, även på semesterresan. Tänk på handhygienen och att hålla avståndet, även på stranden, i vattnet och andra ställen där det vistas många människor. Och viktigast av allt: stanna hemma om du känner dig sjuk, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen.

Förra veckan påbörjades testningen av allmänheten. De som har symtom har kunnat göra ett självtest eller blivit testade på vårdcentralen.

Intresset har varit stort! 431 personer har provtagits, ungefär 2 procent av dessa har varit positiva. Men vi ser att andelen positiva prover minskar, trots att vi provtar fler personer nu.

Antikroppstester påbörjas i augusti

I augusti kommer Region Kronoberg att börja erbjuda antikroppstester. Antikroppstester används inte för att ställa diagnos i det akuta skedet utan visar om du tidigare haft en infektion med covid-19. Testet kommer att kosta 200 kr. Mer information om antikroppstesterna kommer i början på augusti.

Få positiva tester första veckan med allmän provtagning

Sedan förra veckan har totalt 869 prov tagits, av dessa är cirka 2 procent positiva.

Statistiken nedan är från onsdag den 8 juli – tisdag den 14 juli:

  • Priogrupp 1: 225 prover
  • Priogrupp 2: 213 prover
  • Priogrupp 3 och 4: 431 prover

Onsdag 8 juli startade PCR-provtagningen av allmänheten (priogrupp 4). Erbjudandet att testa sig gäller endast personer med symtom förenliga med covid-19. Provtagningen hanteras via länets alla vårdcentraler, och görs på plats på vårdcentralen eller i form av ett självtest.

Presentation från smittskyddsläkaren, pdf, öppnas i nytt fönster

Aktuella siffror i Kronoberg och kommunerna 16 juli

Få nya fall medför små ändringar i den veckovisa statistiken om medelålder, andel kvinnor och kommunsiffror.

Till daglig statistik över antal fall med mera

Till fördjupad statistik och kommunstatistik

Kontakt

Arne Runehagen

Bitr smittskyddsläkare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 74 34, 0760-14 48 95

Relaterade nyheter

Nu erbjuds antikroppstester i regionen

3 augusti 2020

Från och med onsdagen den 5 augusti erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för antikroppar mot covid-19. Testet görs för att bekräfta om en person tidigare har haft en covid-19-infektion. Prover...

Lägesrapport från Region Kronoberg 30 juli

30 juli 2020

Endast ett fåtal covid-19-patienter är inlagda på sjukhus, och inga vårdas på IVA. Samtidigt påbörjas nu förberedelserna inför hösten då gymnasieskolor och högskolor börjar bedriva undervisning på pla...

Grimslövs folkhögskola startar natur- och vildmarksutbildning

10 juli 2020

I spåren av coronapandemin är intresset för natur- och friluftsliv stort i Sverige. Nu startar Grimslövs folkhögskola en ny utbildning för den som vill upptäcka svensk natur och vildmark och kunna för...

Positivt covid-läge i länet

9 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i länet. Andelen positiva prover minskar, liksom antalet personer i behov av vård på sjukhus på grund av covid-19.