Fler nyheter

1 november 2021

Framgångsrikt arbete med IT i skolan uppmärksammas

Åke Sjöberg, tidigare chef för AV-Media Region Kronoberg, får ta emot Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021.

Lärarpriset Guldäpplet delas årligen ut till lärare som utvecklar skolan med IT. I år fyller priset 20 år och det firas med att också dela ut jubileumsutmärkelser till de som genom åren haft en avgörande betydelse för IT-utvecklingen i svensk skola
Vi har gjort en tillbakablick på tjugo års digital skolutveckling och de lärdomar som gjorts, skriver Peter Becker, ordförande för Guldäpplets jury och stiftelsen Yngve Lindbergs Minne som delar ut priset.
Åke Sjöberg är glad över priset:
Det känns jättekul! I synnerhet som jag delar utmärkelsen med landets främsta forskare och innovatörer. Men jag ser det som ett pris till hela AV-Media - vi har varit och är en viktig aktör för utvecklingen av IT i skolan. Vårt mål har varit en jämlik skola när det gäller de resurser på nätet som inte är gratis och ny teknik.

AV-Medias IT-pedagogverksamhet fyller 25 år

I år är det 25 år sedan AV-Media utvecklades från att bara tillhandahålla utbildningsfilm till länets skolor till att även arbeta med IT-pedagogik. Det kommer att firas den 8 december med en kort tillbakablick och en framtidsspaning tillsammans med representanter från länets kommuner.
Vi och kommunerna såg behovet av att öka kunskapen om IT och hur pedagoger och elever kan använda de nya möjligheterna i undervisningen. Tillsammans har vi kunnat utbilda till en låg kostnad efter de behov som funnits. Genom åren har vi träffat nära nog alla länets lärare och elever för att bland annat lägga grunden för nödvändig IT-kunskap, alternativa verktyg och källkritik, säger Åke Sjöberg.

Sen dess har verksamheten utvecklats vidare och erbjuder nu även stöd i exempelvis specialpedagogik, utlåning av ny teknik och länslicenser till digitala läromedel.

Om AV-Media Region Kronoberg
AV-Media lyfter fram nya metoder och lärresurser som kan utveckla undervisningen. Via AV-Media har lärare och elever i Kronoberg tillgång till flera pedagogiska lärresurser, till exempel mediekatalogen, Binogi, Matteportal, Svenskaportal och Glosboken. AV-Media driver även projekt, erbjuder utbildningar om IT i skolan för lärare och arrangerar "Digitala kompetensdagen" tillsammans med Linnéuniversitetet. Verksamheten finansieras av Region Kronoberg och Kronobergs kommuner.

Kontakt

Åke Sjöberg

IT-pedagog, tidigare chef AV-Media

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0708-37 62 74

Cristina Haraldsson

Verksamhetschef kompetens och lärande

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 62 40, 0790-67 50 91

Relaterade nyheter

Lägesrapport: 71 procent av 80+ har fått påfyllnadsdos

26 november 2021

Ett intensivt arbete pågår just nu i Region Kronoberg med att planera för vaccinationen med en påfyllnadsdos för samtliga invånare över 18 år. De externa vaccinatörerna kommer att vara kvar januari ut...

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Regionen sätter plan för fortsatt vaccination med påfyllnadsdos mot covid-19

24 november 2021

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten hur den fortsatta vaccinationen mot covid-19 med en tredje dos ska gå till. Fler grupper ska släppas på successivt och det behöver gå sex månader mellan d...

Regionfullmäktige sammanträder den 24 november

22 november 2021

På onsdag sammanträder regionfullmäktige i Utvandrarnas hus. Ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare ska delta fysiskt. Icke tjänstgörande ersättare är välkomna att delta fysiskt.