Bilden saknar en alternativtext.

25 maj 2020

Frivilliga är med och räddar liv

Region Kronoberg ansluter sig nu till tjänsten Sms-livräddare som är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut till de registrerade sms-livräddare som befinner sig i det aktuella området. Syftet är att kunna påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer.

Alla medborgare som har utbildats i hjärt-lungräddning kan ansluta sig och bli sms-livräddare.

Den 1 juni blir Region Kronoberg den sjunde regionen som ansluter sig till systemet. För varje minut som går utan att den drabbade får hjärt-lungräddning och hjälp via en hjärtstartare minskar chansen för överlevnad med 10 procent. Sms-livräddare är ett viktigt komplement till ambulans och räddningstjänst och bidrar till att rädda liv.

För oss i Region Kronoberg är det självklart att vi ska ansluta oss till denna tjänst. Det är en väldigt liten kostnad för att rädda liv. Nu börjar arbetet med att marknadsföra tjänsten, få livräddare att ansluta sig och att registrera hjärtstartare i länet, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Samarbete en viktig faktor

Tjänsten drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB. De regioner som samarbetar med SOS Alarm om ambulansprioritering och dirigering kan välja att aktivera tjänsten i sin region så att frivilliga sms-livräddare kan hjälpa till vid befarade hjärtstopp.

Systemet lanserades i sin nuvarande form 2015 och idag finns 73 000 registrerade livräddare i Sverige. I Region Kronoberg finns nästan 900 registrerade livräddare som är redo när tjänsten startar. Men givetvis behövs många fler. Alla som har gått en kurs i hjärt-lungräddning behövs.

Systemet möjliggör livräddande insatser vid hjärtstopp där tiden är en avgörande faktor. Som sms-livräddare blir du en i laget tillsammans med ambulans och räddningstjänst för att hjälpa en medmänniska.

För att bli sms-livräddare krävs att man är över 18 år och har gått en kurs i hjärt-lungräddning i närtid

Här hittar du mer information om hur du blir en livräddare

Mer information om Sms-livräddare i Kronobergs län

Mikael Johansson (M)