Fler nyheter

22 mars 2021

Gemensam regional satsning på läromedel

Region Kronoberg och länets kommuner satsar över 5 miljoner under tre år på ett digitalt läromedel. Verktyget Binogi (tidigare Studi.se), ett flerspråkigt digitalt läromedel för åk 4-9, ska underlätta skolornas undervisning. Oavsett tid och plats kan elever och lärare använda sig av läromedlet.

Binogi är en del av AV-Media Kronobergs satsning på länslicenser som ger elever i Kronobergs län lika tillgång till pedagogiska dataprogram. Binogi innehåller ca 1500 lektioner i snart 13 ämnen med fler än 1000 animerade filmer som förklarar svåra saker på ett enkelt sätt. När eleven tittar på lektionen kan den välja tal eller text på franska, tyska och spanska, arabiska, somaliska, dari, svenska, tigrinska och engelska.

Binogi är resultatet av ett flerårigt språkprojekt för att utveckla ett digitalt och flerspråkigt läromedel. Idag används läromedlet i 93 av Sveriges kommuner.

Kronobergs kommuner har haft tillgång till Studi i tre år. Både nivån på användningen som lärarnas önskemål gör att vi avtalar om en ny period för Språkprojektet och Studi, säger Cristina Haraldsson, verksamhetschef på Kompetens och lärande.

Ola Brorsson, engelskalärare på Thorén Framtid i Växjö, tycker att studi.se är ett bra verktyg.

Som pedagog kan jag ge mina elever pedagogiska filmer som är anpassade till den nivå som de befinner sig på. Filmer är uppbyggda på ett sätt som eleverna gillar: att förklara svåra begrepp och att göra abstrakta ämnen mer konkreta är oerhört uppskattat bland både elever och personal. Som engelsklärare är det smidigt välja engelskt tal och text och på så sätt förvandla "vanliga" pedagogiska filmer till anpassat engelskmateriel.

Det är en styrka att vi kan skriva det här gemensamma avtalet. Tillsammans ger vi Kronobergs elever bättre möjligheter att ta till sig kunskap, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Till studi.se

Se en film om läromedlet studi.se 

Kontakt

Cristina Haraldsson

Verksamhetschef kompetens och lärande

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 62 40, 0790-67 50 91

Tilda Ragnarsson (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0722-29 96 96

Relaterade nyheter

Framtidsspaning på Vårforum 2021

31 mars 2021

Var med och framtidsspana på Vårforum 2021! På eftermiddagen den 11 maj träffas vi digitalt för att fundera över hur vi utvecklar attraktiva livsmiljöer med god tillgänglighet och hur vi arbetar för a...

Så kan cirkulär ekonomi ge hållbarhet och lönsamhet

24 mars 2021

Fler behöver ställa om till cirkulär ekonomi och det lönar sig. Det var budskapet när EU-projektet Cirkulära Kronoberg och Kalmar län sammanfattades på en slutkonferens. Ca 150 deltagare lyssnade på e...

MAT2021 blir en MAT-vecka

19 mars 2021

I över ett decennium har evenemanget MAT varit en nationell mötesplats för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid. MAT har årligen arrangerats andra helgen i september – men i år blir MAT en h...

Skolklasser får cykelskolbänkar

1 mars 2021

Nu i veckan får sex skolklasser i länet få varsin cykelskolbänk. Målet är att stimulera regelbunden rörelse som förbättrar elevernas inlärning. När bänkarna är på plats ska klasserna tävla mot varandr...