Fler nyheter

14 april 2020

Håll dig aktiv i coronatider

Coronasmittan har inneburit stora omställningar för många människor. Kanske arbetar du just nu hemifrån och fritidsaktiviteterna ställs in. I en sådan förändring är det viktigt att se över dina levnadsvanor, för att du ska fortsätta må bra.

Generellt sett ska du försöka leva så vanligt som möjligt. Hålla dina rutiner och leva på det sätt du är van vid att göra, säger Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare.

Att gå upp vid samma tid, sova det antal timmar du behöver och äta vid regelbundna tider är några av de vanor du kan se över för ditt måendes skull. Men det är även viktigt att tänka på den vardagsmotion som kanske uteblivit. 

Den naturliga rörelsen du annars har när du tar dig till och från jobb försvinner när du plötsligt ska arbeta hemifrån. Det kan göra att mycket tid blir stillasittande, säger Jenny Folkesson.

Om du är van vid att promenera eller cykla till vardags är det bra att fortsätta med det. Det kan göra att du känner dig piggare, sover bättre och kan även förhindra framtida sjukdomar.

Håll dig alert under arbetsdagen

För att hålla igång blodcirkulation och fortsätta vara pigg är det bra att bryta ditt stillasittande ungefär en gång i halvtimmen. 

Det måste inte vara träning utan kan handla om mindre rörelser som knäböj eller liknande. Eller att resa dig och hämta ett glas vatten. Huvudsaken är att du förändrar din kroppsställning en stund, säger Jenny Folkesson. 

För att se till att du äter och tar raster regelbundet kan du göra ett schema för dagen. På så vis kan du undvika småätande eller att du glömmer pauser. 

Det går att träna säkert

Tack vare naturens alla möjligheter går det att flytta träningsrutinerna utomhus, där smittspridningen är mycket mindre. Och det gäller inte bara den som vill gå, jogga eller cykla. 

För dig som vill träna ute kan lekplatsen, skogen eller utegymmet vara en bra idé. Och om man vill hålla sig inne finns det färdiga träningsprogram att följa på nätet, säger Jenny Folkesson. 

Social kontakt – på avstånd

För många betyder träningen mer än bara rörelser då det även är där man träffar vänner och bekanta. Men även här finns det säkra alternativ, menar Jenny Folkesson. 

Ni kan exempelvis träna tillsammans ute men att ni då håller er på avstånd och inte delar träningsredskap. Eller så pratar du i hörlurar när du ändå är ute och går – som om ni går tillsammans. 

Jenny Folkesson menar att genom uppfinningsrikedom kan du hålla igång din träning och dina sociala kontakter, på ett säkert sätt. 

Relaterade nyheter

Nu kan alla över 18 år boka tid för påfyllnadsdos

26 september 2022

Region Kronoberg välkomnar nu alla invånare över 18 år att boka tid för en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Samtliga påfyllnadsdoser i regionen ges med vaccin anpassat för nya varianter av viruset.

Nu erbjuds alla över 65 år en påfyllnadsdos

19 september 2022

Region Kronoberg skickar i veckan ut brev till alla invånare över 65 år med erbjudande om att ta en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Vaccination med ytterligare en dos rekommenderas av Folkhälsomynd...

Felaktigt vaccinationsutskick till invånare

30 augusti 2022

Tyvärr blev det fel när Region Kronoberg skickade ut ett brev med erbjudande om vaccination mot covid-19 till personer som tillhör riskgrupp och har så kallad immunbrist. 1 300 personer har fått breve...

Dags för höstens vaccination mot covid-19

24 augusti 2022

I veckan skickas det ut brev med erbjudande om att boka tid för vaccination mot covid-19 till invånare över 80 år samt riskgrupper. Den 1 september påbörjar Region Kronoberg höstens vaccination som ge...

Ökad smittspridning i länet

24 augusti 2022

Smittspridningen av covid-19 i Kronoberg har ökat sedan början av sommaren. Antalet inneliggande patienter har ökat senaste veckorna och nu vårdas cirka 15 patienter på sjukhus, antigen på grund av co...

Smittförebyggande åtgärder införs i vården för att minska risken för covid-19

5 juli 2022

Smittspridningen av coronaviruset ökar något i Kronoberg. Därför har Region Kronoberg beslutat att återinföra ett antal åtgärder tidigt, för att minimera risken att patienter ska drabbas av smitta. Åt...

Höstens vaccination startar 1 september

28 juni 2022

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 inför kommande höst- och vintersäsong. Länets invånare över 80 år samt personer över 18 år som tillhör en riskgrupp kommer att e...

Dubbla flöden tas bort i akutvården

31 maj 2022

Patienter med förkylningssymtom som söker akut vård kommer inte längre att isoleras på akutmottagningarna. De dubbla flöden som varit på plats under coronapandemin tas nu bort.

Coronabilen firades ut efter 741 dagar

10 maj 2022

Efter över två år och 2 000 resor avvecklades coronabilen i Region Kronoberg den sista april. Den firades ut med alkoholfri cider och blåbärstårta.

Smittskyddsläkaren om provtagning av priogrupp 3 och 4

2 juli 2020

I en film berättar smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist om provtagning av priogrupp 3 och 4.