Bilden saknar en alternativtext.

17 april 2020

Hälsokommunikatörer svarar på frågor om corona

På måndag och tisdag, den 20-21 april, träffar Region Kronobergs hälsoinspiratörer invånare i Araby/Dalbo för att svara på frågor och funderingar om coronaviruset. Hälsokommunikatörerna är anställda i vården och pratar fler språk än svenska. Nu har de själva anmält sig för att hjälpa till att informera om vårdrelaterade frågor kopplade till coronavirus.

Förutom att tala fler språk än svenska känner hälsokommunikatörerna till eventuella kulturella skillnader och kan fånga upp frågor och funderingar under frågestunderna som hålls på Tallgården.

Det är viktigt för oss att nå alla våra invånare och till vissa grupper behöver vi skapa anpassad kommunikation, något som har blivit tydligt även nationellt. Vi har hittat ett bra samarbete med bostadsbolagen och kommunen i detta och det är tydligt att vi alla vill samma sak, säger Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare i Region Kronoberg.

Max 20 besökare åt gången kommer tillåtas i den stora lokalen och om det är fint väder kommer hälsokommunikatörerna också befinna sig ute.

Hushållsutskick på olika språk

Under helgen delas även 2 800 hushållsutskick ut i området. Utskicket delas ut av bostadsbolagen Växjöbostäder, Victoria Park och CA Fastigheter och kommer att läggas i brevlådan hos alla hyresgäster på Araby/Dalbo. Informationen är skriven på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Arbetet med att informera via hushållsutskick och att träffa invånare för frågestunder startar på Araby/Dalbo-området i Växjö, men kommer inom kort att utökas även till andra delar av länet. Region Kronoberg kommunicerar även på olika språk digitalt.

Region Kronoberg har också gjort ett separat hushållsutskick till alla invånare i Kronoberg som är över 70 år.

Media hälsas välkomna att delta under träffarna.

Länk till tider och plats

Jenny Folkesson

Folkhälsoutvecklare