Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

8 maj 2020

Händerna den värsta spridaren av coronavirus

Dörrhandtag, kaffemaskiner, kortterminaler, kundvagnar, vattenkranar... Det finns många ytor som många människor tar i – på arbetsplatser, i affärer, på restauranger, i skolor och på andra offentliga platser i samhället.

Våra händer är en stor bov i dramat när det gäller spridning av virus, säger Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Blomkvist. 

Det finns många arbetsplatser där lösningen att jobba hemifrån inte är möjlig, men det finns mycket man kan göra för att minska smittspridningen mellan medarbetare ändå. Region Kronobergs vårdhygienavdelning har tagit fram ett antal rekommendationer för hur man kan minimera risken för spridning av coronavirus mellan medarbetare. De flesta av råden är lika tillämpliga i andra offentliga miljöer – till exempel i affärer och på restauranger.

En viktig faktor är att beakta risken för indirekt kontaktsmitta via våra händer – till exempel från dörr- och skåpshandtag, kaffekannor och andra ytor i gemensamma utrymmen som många tar i. Det är klokt att regelbundet desinfektera sådana ytor, och att tänka extra mycket på handhygienen, säger Christian Blomkvist.

Här är några andra viktiga åtgärder och tips för att minska smittspridningen – både på arbetsplatser och andra allmänna utrymmen:

  • Viktigast av allt: stanna hemma om du har förkylnings- eller influensasymtom!
  • Undvik att vidröra ansiktet med händerna.
  • Tvätta/desinfektera händerna innan du går in i personalrum eller andra gemensamma/allmänna utrymmen.
  • Tvätta/desinfektera händerna när du kommit hem från jobbet, affären, restaurangen, biblioteket och andra offentliga miljöer.
  • Tvätta/desinfektera händerna innan du äter.
  • Minimera all tid när ni sitter i grupp på en arbetsplats: dela gärna upp fika- och lunchtider så att inte många fikar och äter samtidigt.
  • I personalrum och mötesrum: sprid ut er glest, ett riktmärke är en armlängds avstånd mellan varandra. Ändra gärna möbleringen så att det inte går att sitta tätt!
  • Minimera antalet möten – välj helst digitala möten när det är möjligt.
  • Undvik gemensam mat, gemensamma godis- och snacksskålar och liknande.

Relaterade nyheter

Nu erbjuds antikroppstester i regionen

3 augusti 2020

Från och med onsdagen den 5 augusti erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för antikroppar mot covid-19. Testet görs för att bekräfta om en person tidigare har haft en covid-19-infektion. Prover...

Lägesrapport från Region Kronoberg 30 juli

30 juli 2020

Endast ett fåtal covid-19-patienter är inlagda på sjukhus, och inga vårdas på IVA. Samtidigt påbörjas nu förberedelserna inför hösten då gymnasieskolor och högskolor börjar bedriva undervisning på pla...

Fortsatt viktigt att följa rekommendationer under sommarresorna

16 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i hela Sverige, och även i Kronobergs län. Men när fler människor reser under semesterperioden finns det risk för regionala och lokala utbrott av covid-19.

Positivt covid-läge i länet

9 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i länet. Andelen positiva prover minskar, liksom antalet personer i behov av vård på sjukhus på grund av covid-19.