Fler nyheter
Stipendiaterna uppställda med buketter och diplom. Anna Zelvin (1:a vice ordförande Folkhälsoberedningen), Selin Hult, Ulrika Glanshed, Leif Rydell, Eva R Ericsson, (ordförande i Folkhälsoberedningen), Jan Stemberger, Anna Lorentzon och Magnus Carlberg (2:a vice ordförande i Folkhälsoberedningen).

26 oktober 2022

Här är Region Kronobergs folkhälsostipendiater 2022

Region Kronobergs folkhälsostipendium 2022 tilldelas fem föreningar och fem ledare i dessa föreningar som på olika sätt bidragit med att arbeta aktivt för barn och unga.

Folkhälsoberedningen vill årligen uppmärksamma initiativ som på olika sätt bidragit till en positiv hälsa i länet. Våra barn och unga är vår framtid och det finns så många fantastiska ledare och föreningar som arbetar aktivt med att stärka barn och unga. Årets stipendiater har alla gjort värdefulla insatser inom detta område, säger Eva R Ericsson, ordförande i folkhälsoberedningen.

Stipendiaterna 2022 är:

Jan Stemberger och Vislanda Skol IF

Skol IF arbetar hälsofrämjande och individstödjande gentemot Vislandaskolans högstadieelever.

Jan Stemberger har varit drivande i föreningen under många års tid. Han har ett stort socialt engagemang och bevakar även de svagas intresse inom föreningen. Han har ett lugn och tappar inte tilltron till det goda i varje individ, samtidigt som han genom tydliga regler och engagemang visar vad som krävs för att kunna leda andra.

Selin Hult och Community Involvement

Community Involvement i Älmhult är en helt ideell rörelse som stöttar unga, nyanlända och flyktingar. Föreningen har under flera år stöttat mängder av unga människor som kommit till Älmhult och hjälpt till med integration genom utbildning, jobb och trygghet.

Selin Hult är en av eldsjälarna som driver föreningen. Hon har ett stort engagemang i att stötta människor och få dem att känna sig trygga. Hon är en sann humanist som alltid visar vägen.

Anna Lorentzon och Tingsryd United

Anna Lorentzon är en drivande ledare i fotbollsföreningen Tingsryd United och numera även ordförande i ungdomssektionen. Hon visar alltid ett stort engagemang och ödmjukhet inför sina uppdrag.

Anna Lorentzon är en älskad tränare samt förebild för alla barn och ungdomar i föreningen. Hon har en förmåga att se varje spelare i laget och utveckla var och en efter sina förutsättningar.

Ulrika Glanshed och Ingelstads Innebandyklubb

Ulrika Glanshed är en engagerad ledare inom Ingelstads Innebandyklubb. Varje dag möter hon barn och unga i rollen som tränare, där hon inspirerar till rörelse och lärande men även personlig utveckling.

Ulrika är en förebild för alla inom föreningen. Hon peppar, stöttar, utvecklar och inspirerar såväl barn som vuxna. Hon är en förebild på många plan som bryr sig om alla i sin närhet.

Leif Rydell och Skruvs IF

Skruvs IF består av fyra sektioner: fotboll, friidrott, gymnastik & styrka samt tennis & padel. Leif Rydell och hans medarbetare i Skruvs IF sätter fart på hela den lilla orten Skruv. De jobbar ständigt med integration av ungdomar inom föreningen.

Just nu planerar Skrivs IF för en riktad verksamhet till barn och unga med funktionshinder i hela närområdet. Genom sin entusiasm och kreativitet försöker föreningen hela tiden få barn och unga att röra på sig.

Relaterade nyheter

Mobila akutläkarenheten vinner årets kvalitetspris

2 december 2022

Kan en akutläkare kopplad till ambulansverksamheten bidra till att fler patienter kan färdigbehandlas utanför sjukhus? Det ville akutläkare David Hallberg ta reda på genom pilotprojektet kring en mobi...

Många fall av RS-virus just nu

2 december 2022

På barn- och ungdomskliniken ser man nu en stor ökning av barn som behöver sjukhusvård på grund av RS-virus. Spädbarn under 6 månader riskerar att bli allvarligt sjuka med andningssvårigheter och besv...

Skärvet och Capio Hovshaga blir akademiska vårdcentraler

24 november 2022

En primärvård i framkant är målet när Region Kronoberg nu startar två akademiska vårdcentraler. – Ett stort steg framåt för forskning i primärvården, säger Mikael Johansson, ordförande för regionstyre...

Avtal och ersättning för viktiga insatser av Röda korset på sjukhusen

23 november 2022

Under flera årtionden har Röda korsets värdar på frivillig basis stöttat kronobergare på länets två sjukhus. Värdefulla insatser som nu uppmärksammas av Region Kronoberg genom beslutet att teckna avta...

Frivilliga livräddare gör Kronoberg hjärtsäkrare

16 november 2022

Varje år rapporteras cirka 6 000 plötsliga hjärtstopp, utanför sjukhus, runt om i Sverige. I filmen möter vi Jonas Skarhagen som är med och gör Kronoberg hjärtsäkrare. Han har anmält sig som Sms-livrä...

Väntetiderna förbättras i specialistsjukvården

15 november 2022

Just nu genomförs flera insatser för att minska väntetiderna för ett första besök till specialistmottagning och för behandling/operation.

Ny avhandling följer symptom hos barn med cerebral pares

1 november 2022

Varje år får ca 200 barn i Sverige diagnosen cerebral pares (CP). Ett vanligt bekymmer för barn som växer upp med sjukdomen är försämrad rörlighet i lederna– så kallade kontrakturer. Nu har en ny avha...

Hemgång från sjukhus i rätt tid

28 oktober 2022

Just nu jobbar en arbetsgrupp med cirka 80 personer från kommun, primärvård och sjukhusvård för att förbättra arbetet runt patienters in- och utskrivning. Genom att förstå varandras arbete bättre och...

8 november startar årets vaccination mot influensa – risk för intensiv säsong

25 oktober 2022

Det finns risk för hög smittspridning av influensa kommande säsong, eftersom de senaste åren varit relativt lindriga och immuniteten hos befolkningen därmed är låg.

Tillfälligt uppehåll i munskyddskrav för viss verksamhet inom hälso- och sjukvården

24 oktober 2022

Region Kronoberg har fattat beslut om ett tillfälligt uppehåll i det förebyggande munskyddskravet (source control). Beslutet är fattat på grund av det lite lugnare covidläget i Kronoberg.