Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

10 november 2020

Hård belastning på provtagningen: ”Provta dig bara om du har symtom”

För varje vecka ökar trycket på provtagningen för pågående covid-19-infektion. Nu riskerar regionen att slå i taket, vilket i förlängningen riskerar att drabba annan diagnostik, som till exempel cellprovtagning för livmoderhalscancer.

De tre senaste veckorna har vi sett 40-procentiga ökningar varje vecka. Förra veckan var det totalt 4800 personer som blev provtagna för covid-19 i Kronoberg och det ser ut att fortsätta öka också denna vecka, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi.

Situationen är likartad i de flesta regioner och många lab i Sverige har problem att hänga med i ökningen. Det gäller även de nationella lab Region Kronoberg använder sig av; SVA och ABC Labs.

Risken är att vi slår i taket och inte kan provta alla som behöver. Därför är det nu oerhört viktigt att det bara är personer med symtom som går och provtar sig för covid-19. Man ska dessutom ha haft symtom i minst 24 timmar, säger Oskar Ekelund.

I nuläget finns det risk för längre väntetider, både för provtagning och på provsvar. Dessutom kan regionen få svårt att upprätthålla till exempel cellprovtagningen, som görs med samma provtagningsmaterial och med samma instrument.

En sak som hamnar i skymundan när det gäller den ökade provtagningen är risken för undanträngningseffekter mot andra patientgrupper. Ska vi upprätthålla en högre nivå av antal provtagna än den vi har i dag så kan vi bli tvungna att ställa in cellprovtagningen. Därför vädjar vi att endast personer med symtom på covid-19 går och provtar sig, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Kontakt

Oskar Ekelund

Verksamhetschef klinisk mikrobiologi

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 74 60
Mikael Johansson (M)

Mikael Johansson (M)

Regionstyrelsens ordförande

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0767-20 79 96

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Ökningen av coronafall inte lika snabb

20 november 2020

Vecka 46 hade vi cirka 750 fall av covid-19 i länet, något fler än veckan innan. Det provtogs också fler än någonsin: nästan 5 800 personer.

Coronastöd till idrottsrörelsen

20 november 2020

Region Kronobergs regionala utvecklingsnämnd ger 1,5 miljoner kronor till idrottsrörelsen i Kronoberg genom RF-SISU Småland.

Lägesrapport: Sjukhusvården går upp i förstärkningsläge

13 november 2020

Antalet patienter med covid-19 som läggs in på sjukhusen fortsätter att öka, som en följd av den ökade spridningen i länet. Under fredagen är antalet 33. Det ansträngda läget gör att sjukhusvården und...

Entrévärdar införs vid sjukhusens ingångar

11 november 2020

Från och med onsdag den 11 november står entrévärdar vid ingångarna till sjukhusen i Växjö och Ljungby. Deras uppgift är att välkomna besökare, erbjuda handsprit samt fråga om eventuella förkylningssy...