Fler nyheter

13 oktober 2020

Hushållskontakter till covid-19-positiva ska stanna hemma

Nu införs förhållningsregler för hushållskontakter till patienter som testar positivt för covid-19. Det innebär att andra personer i hushållet betraktas som möjliga bärare av smitta. Efter positivt provsvar ska de stanna hemma i en vecka, räknat från provtagningstillfället – även om de inte har några symtom.

Med hushållskontakter menas, enligt Folkhälsomyndighetens definition, personer som delat boende med den smittade någon gång under perioden som hen varit smittsam. I Region Kronoberg gäller förhållningsreglerna för hushållskontakter till de personer som testats från och med den 12 oktober och har bekräftad covid-19.

Hushållskontakter från gymnasieåldern och uppåt kommer att informeras av vårdpersonal om att stanna hemma i sju dagar från provtagningstillfället även om de inte har några symtom, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.

Arbete hemifrån eller smittbärarpenning

Om det är möjligt rekommenderas hushållskontakter till smittade personer att arbeta hemifrån. Är hemarbete inte möjligt har hushållskontakten möjlighet att söka smittbärarpenning från Försäkringskassan. För att få smittbärarpenning krävs ett läkarintyg, vilket vårdpersonalen som tar kontakt med den som testats positiv för covid-19 hjälper till med. Smittbärarpenning utgår utan karensdag och den enskilde ansöker själv via Försäkringskassans hemsida.

Yngre barn ska gå till skolan

Förhållningsreglerna gäller personer från gymnasieåldern och uppåt. Ungdomar som går på gymnasiet ska alltså stanna hemma i en vecka. Yngre barn ska gå till skolan om de inte har symtom men ska dock inte delta i fritidsaktiviteter under en vecka från provtagningstillfället.

Endast nödvändig vistelse utanför hemmet

Förhållningsreglerna innebär att hushållskontakter ska stanna hemma i allra möjligaste mån. Hushållskontakten ska vara väldigt restriktiv med att vistas utanför hemmet, men får till exempel göra nödvändiga inköp i matvaruaffär eller apotek. Det går också bra att lämna och hämta barn på förskola eller skola om detta sker utomhus.

Hushållskontakt med vårdbehov

Om hushållskontakten behöver uppsöka vård under veckan ska personen använda flödet för patienter som har misstänkt covid-19, även om hen inte har några symtom. Det är också obligatoriskt att informera vårdpersonalen om att man bor tillsammans med en person med konstaterad covid-19.

De nya förhållningsreglerna gäller från 12 oktober. Det innebär att patienter som testats innan dess inte berörs. Däremot är det bra om närstående till patienter som testats positivt för covid-19 innan dess stannar hemma om de har möjlighet. De har dock inte rätt till smittbärarpenning enligt de nya förhållningsreglerna.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Färre smittade förra veckan

27 november 2020

Förra veckan konstaterades drygt 550 fall av covid-19 i länet, en minskning jämfört med cirka 750 veckan innan.

Skärpta råd förlängs i länet

24 november 2020

De skärpta allmänna råd som infördes i Kronobergs län den 5 november förlängs nu till och med den 13 december. Därefter införs nationella råd som kommer gälla över jul och nyår.

Vården av covid-sjuka på äldreboenden får kritik av IVO

24 november 2020

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat vården av covid-sjuka på landets äldreboenden och identifierat allvarliga brister. Samtliga landets regioner kritiseras av IVO, så även Kronoberg.

Lägesrapport: Ökningen av coronafall inte lika snabb

20 november 2020

Vecka 46 hade vi cirka 750 fall av covid-19 i länet, något fler än veckan innan. Det provtogs också fler än någonsin: nästan 5 800 personer.