Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

23 juni 2020

Inget blev som tänkt - men Alexandra ser lösningar

För 23-åriga Alexandra Gaspar skulle våren 2020 innebära examensfirande och sommaren en årlig semester i ”hemlandet” Serbien. Men i stället drog coronapandemin in över världen och inget blev som tänkt. Officiella ceremonier ställdes in och resandet begränsas – men Alexandra väljer att se lösningar i stället för problemen i pandemin.

För fyra år sedan flyttade Alexandra Gaspar till Växjö från Olofström för att studera till mellanstadielärare på Linnéuniversitetet, något som skulle avrundas med pompa och ståt när tiden var inne för examen.

Jag var så pepp på att ta tillvara på det sista studentlivet och träffa alla mina kompisar innan vi skulle gå skilda vägar och jag flyttade permanent tillbaka till Blekinge igen, berättar hon.

Men på grund av restriktionerna kring pandemin blev det inte som Alexandra hade hoppats och studenter fick i stället hitta alternativa lösningar för att fira.

Eftersom vår tänkta ceremoni blev inställd, och vi ändå ville träffas och ha roligt tillsammans, bestämde vi från klassen oss för att ha en champagnefrukost. För då blir vi inte så många och kan enklare hålla avståndet mellan varandra, säger hon, och fortsätter:

Visst blev det inte det roliga avslut vi hade tänkt av vår studietid, men som tur är har jag haft en bra tid fram tills det – vilket jag är jättetacksam över.

Och även om både firandet med vänner och familj fick ta en annan form, för att följa konstens alla regler, tycker Alexandra att examen blev lyckad – då hon ändå har haft möjligheten att kunna genomföra den över huvud taget.

Trots motgångar ser hon lösningar

Tyvärr är det inte bara examensplanerna som förändrats för Alexandra, pandemin gör att hon inte kan träffa nära och kära på det sätt hon annars kan.

Vi brukar åka till Serbien varje sommar – eftersom mina föräldrar kommer därifrån och vi har släkt kvar där. Och det känns väldigt konstigt att inte kunna göra det i år, berättar Alexandra och pausar en stund innan hon fortsätter:

Men jag tycker det känns skönt att restriktionerna kring resandet har släppt lite och att sommaren har kommit. För det finns en mängd fina ställen att se här i Sverige som man nu kan ta chansen att se och uppleva.

Ett önskvärt resmål som Alexandra nämner är Göteborg där hennes storasyster bor, vilken hon inte har kunnat träffa sedan corona bröt ut i Sverige.

På grund av tidigare reserekommendationer och att min syster är en person i riskgrupp har jag inte kunnat träffa henne på flera månader. Och även om vi har haft mycket kontakt via videosamtal och chattar hoppas jag kunna åka och träffa henne nu i sommar – genom att bo på hotell och träffas ute med alla försiktighetsåtgärder vi kan.

Och trots att pandemin har begränsat Alexandras liv mycket försöker hon göra det bästa av situationen och se lösningar i stället för hinder. För det menar hon att alla mår bäst av att göra.

Hon poängterar till exempel värdet av att nyttja det fina vädret och tillgångarna som vårt moderna samhälle har - med utevistelse, videosamtal och chattar.

Vi har ändå tur som kan träffas ute och att vi i dag har internet. Genom det kan vi fortfarande träffas och har möjligheten att kunna se varandra digitalt, vilket jag tycker gör jättemycket för kontakten, säger Alexandra, och fortsätter:

För det är viktigt med sociala relationer, inte minst nu, men bara det sker på rätt sätt så ingen riskerar att bli sjuk. Och de möjligheterna tycker jag vi ska vara glada för, avslutar Alexandra Gaspar.

Relaterade nyheter

Positivt covid-läge i länet

9 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i länet. Andelen positiva prover minskar, liksom antalet personer i behov av vård på sjukhus på grund av covid-19.

Region Kronoberg erbjuder allmänheten test för pågående covid-19-infektion

6 juli 2020

Från och med onsdag 8 juli erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Provtagningen gäller endast personer med symtom som skulle kunna vara cov...

Fortsatt lugnare covid-läge i länet

2 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i länet. Andelen positiva prover minskar, liksom behovet av provtagning i prioritetsgrupperna 1, 2 och 3. I vecka 28 startar Region Kronoberg provtagning av priorite...

Smittskyddsläkaren om provtagning av priogrupp 3 och 4

2 juli 2020

I en film berättar smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist om provtagning av priogrupp 3 och 4.