Fler nyheter

4 januari 2021

Inresande från Sydafrika - samma rekommendationer som Storbritannien

Du som varit i Storbritannien eller Sydafrika och kommit till Sverige från och med den 12 december uppmanas testa dig för covid-19, även om du inte har symtom. Kontakta din vårdcentral för provtagning på vardagar och jourläkarcentralen för provtagning under helger och röda dagar. I väntan på provtagning och testresultat uppmanas du att bete dig som om du har covid-19.

Efter att Brittiska och sydafrikanska myndigheter upptäckt nya varianter av viruset, som orsakar covid-19, uppmanas nu resenärer som kommit till Sverige från Storbritannien eller Sydafrika efter den 12 december att lämna prov så snart som möjligt. Det gäller även barn i förskoleklass eller äldre samt dig som tidigare lämnat prov som visar att du har antikroppar mot covid-19.

Läs mer om vad som gäller för resenärer från Storbritannien eller Sydafrika, Folkhälsomyndigheten, öppnas i nytt fönster

Read about Folkhälsomyndighetens ”recommendations for those travelling or who have travelld to Sweden from the United Kingdom or South Africa”, opens in new window.

I väntan på prov och resultat

Medan du väntar på att få lämna prov och i väntan på provsvar ska du bete dig som om du har covid-19, alltså stanna hemma och undvika nära kontakter samt vara noga med handhygienen. Du eller barnet kan ha kommit i kontakt med en variant av coronaviruset som sprids lättare än hittills.

Även barn behöver stanna hemma i väntan på att få lämna prov och tills provsvaret har kommit.

Bor du tillsammans med andra, som inte varit i Storbritannien eller Sydafrika, bör de också stanna hemma i väntan på dina provsvar, även förskolebarn och skolbarn.

Läs mer information kring provtagning på 1177.se, öppnas i nytt fönster.

Information in English: "If you have travelled from the United Kingdom or South Africa since 12 December", 1177.se , opens in new window