9 augusti 2021

Intervallet mellan dos 1 och 2 minskas

Från och med tisdag den 10 augusti minskas intervallet mellan vaccindos 1 och 2 för covid-19. Tidigare var regionen haft ett intervall om cirka 7 veckor mellan vaccindoserna, men nu minskas detta till cirka 5 veckor. Detta för att kunna fullvaccinera fler personer snabbare.

De som bokar in tid för vaccination från och med tisdag kommer att erbjudas dos 2 efter cirka 5 veckor. Efter några veckor med ett lägre bokningstryck har vaccinationsplatserna kvar vaccin i lager, vilket gör det möjligt att korta dosintervallet.

De som redan har fått dos 1 och har en tid bokad för dos 2 berörs inte av ändringen utan ska gå på sin inbokade tid.

Har du redan fått en tid för dos 2 är det den som gäller. De vaccin som används är rekommenderade med ett dosintervall mellan 5-7 veckor och ger lika gott skydd oavsett vilket dosintervall som används, säger Annika Tigerhielm, vaccinsamordnare.

Just nu finns det gott om tider för vaccination hela Kronobergs län. I september kommer ett antal leverantörer att avsluta sitt uppdrag med vaccinationer mot covid-19.

Passa på att boka en tid för vaccination nu, då antalet vaccinationsplatser kommer att bli färre under hösten, säger Annika Tigerhielm.

Det kommer fortfarande finnas möjlighet att vaccinera sig i alla kommuner i länet.