Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

4 juni 2020

Kartläggning av antikroppar hos blodgivare

För att ta reda på hur utbredd coronasmittan är i Kronobergs län så ska antikroppstester tas på blodgivare från och med måndag.

När blodgivare kommer för att lämna blod får de lämna ett extra rör som analyseras för antikroppar på Klinisk kemi i Region Kronoberg.

Smittskyddet är hjälpt av att få veta hur utbredd smittan är i regionen. Blodgivarna är inte en helt representativ grupp, men de kan ändå ge en indikation på hur smittspridningen ser ut, säger Annika Petersson, verksamhetschef på Klinisk kemi och transfusionsmedicin.

Andelen som haft antikroppar och hur många som provtagits kommer sedan att redovisas veckovis för smittskyddet. Även enskilda blodgivare kommer att få veta om de bär på antikroppar.

De som visar ett positivt resultat kommer att få ett brev. Men i dagsläget vet vi inte mycket om vad det innebär att ha antikroppar, och det är inte ett intyg, säger Annika Petersson.

Väntar ni er en anstormning av blodgivare nu?

Man ska bli blodgivare för att man vill ge blod, inte för att få göra testet. Och antikroppstestet sker bara vid själva blodgivningen. Vid nyregistrering tar det minst en månad tills man blivit godkänd första gången, säger Annika Petersson.

Antikroppstester hos blodgivare kommer att tas så länge det finns ett behov av informationen.

 

Kontakt

Annika Petersson

Verksamhetschef klinisk kemi och transfusionmedicin

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470587978, 0767-25 96 09

Relaterade nyheter

Grimslövs folkhögskola startar vård- och omsorgsutbildningar i höst

7 juli 2020

Sjukvården och omsorgen har stora behov av nya medarbetare. Samtidigt är många av de traditionella utbildningarna till undersköterska, skötare och vårdbiträde fulla. Nu startar Grimslövs folkhögskola...

Region Kronoberg erbjuder allmänheten test för pågående covid-19-infektion

6 juli 2020

Från och med onsdag 8 juli erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Provtagningen gäller endast personer med symtom som skulle kunna vara cov...

Fortsatt lugnare covid-läge i länet

2 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i länet. Andelen positiva prover minskar, liksom behovet av provtagning i prioritetsgrupperna 1, 2 och 3. I vecka 28 startar Region Kronoberg provtagning av priorite...

Smittskyddsläkaren om provtagning av priogrupp 3 och 4

2 juli 2020

I en film berättar smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist om provtagning av priogrupp 3 och 4.