26 juni 2020

Finansiering av regionalt utvecklingsarbete

För tredje gången har Sveriges kommuner och regioner (SKR) kartlagt finansieringen av det regionala utvecklingskapitalet.

Rapporten ger en bild av hur det regionala utvecklingsarbetet finansieras och hur medlen fördelas mellan länen.

Rapporten visar tydligt att de kompensatoriska medlen framförallt gynnar de allra glesaste delarna av Sverige, Norrland. De konkurrensutsatta medlen söks i allt större grad av universitet och större institut, som idag främst finns i storstadsregionerna Stockholm, västra götaland och Skåne. Kronoberg och de andra Smålandslänen, Halland och Blekinge tillhör den grupp av regioner som inte gynnas av någon av dessa två principer. Detta bör vara en viktig utgångspunkt för nationell fördelning av medel vid nya coronasatsningar och är särskilt aktuellt för Fonden för en rättvis omställning (FRO), säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.

Kartläggning av regionalt utvecklingskapital