Fler nyheter
Två händer som håller en spruta.

5 mars 2021

Klart med upphandling av externa vaccinatörer

Upphandlingen av externa utförare inför vaccinationen i fas 4, det vill säga den breda allmänheten, är nu klar. Tre aktörer har svarat upp mot kraven och tilldelas uppdraget.

De tre aktörerna är iDoc AB som kommer att vaccinera i Växjö kommun, Vaccina AB, som ska vaccinera i Alvesta, Ljungby och Älmhults kommun samt IDTM AB (International Doping Tests & Management AB) som kommer att vaccinera i Uppvidinge och Tingsryds kommun.

Upphandlingen omfattar en helhetslösning med bland annat lokaler, möjlighet till tidsbokning och vaccinering med behörig personal. Leverantören ska även ombesörja säkerheten vid vaccinationsplatsen.

Det känns skönt att vi fått så bra gensvar i upphandlingen, dessa aktörer kommer vara helt nödvändiga för att vi ska klara av den stora massvaccineringen, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

De externa aktörerna samt de vårdcentraler som Region Kronoberg har avtal med kan gemensamt vaccinera en stor del av befolkningen. I Markaryds kommun kommer vaccinationerna att utföras av en privat vårdcentral som har avtal med regionen.

Där det behövs kommer Region Kronoberg komplettera de externa utförarna med egen personal och lokaler.

Nu när vi är klara med upphandlingen börjar arbetet med att få ihop helheten. Vi kan idag inte exakt säga var vaccinationerna kommer att erbjudas invånaren eller hur man ska gå till väga för att boka en tid. Vi kommer att meddela detta längre fram, säger Annika Tigerhielm, samordnare av fas 4 av vaccinationen.

Den tilldelning som gjordes den 3 mars omfattas av en spärrtid på tio dagar, då leverantörer kan ansöka om överprövning av upphandlingen hos förvaltningsrätten.  Först därefter kan avtal tecknas.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: sjukhusvården går upp i förstärkningsläge

9 april 2021

Smittspridningen ökar i hela landet och även i Kronoberg. Trycket på sjukhusvården ökar och ytterligare två avdelningar har återigen gjorts om till covid-avdelningar. I veckan öppnade tidsbokningen fö...

Vaccinationsstart för personer födda 1956 eller tidigare

7 april 2021

Samtliga kronobergare över 65 år är nu välkomna att boka tid för vaccinering mot covid-19. Vaccinering sker på vårdcentralerna och bokning sker via webben eller telefon.

Smittspridningen tar fart i Region Kronoberg

6 april 2021

Antalet inlagda patienter med covid-19 har nästan fördubblats under påskhelgen. Just nu har vi 27 inlagda på länets sjukhus, varav 6 vårdas på IVA.

Lägesrapport: smittspridningen ökar i länet

1 april 2021

Under några veckor har många regioner haft en högre smittspridning och högre belastning på sjukhusvården än i Kronoberg. Men denna vecka ökar smittspridningen ytterligare, vilket gör att kurvan i läne...