Visa alla nyheter
Bild tagen under ljudinspelningen av föreställningen. I bild syns kammarorkester Musica Vitae spela sina instrument.

7 december 2022

Klassisk musik ska minska stress och oro bland barn i vården

Nu ska väntrummen på barn- och ungdomskliniken i Växjö fyllas med orkestermusik, genom föreställningen ”Lilla A känner musiken”. Toner från Musica Vitae ska bidra till minskad stress och oro.

Forskning visar att lugn och behaglig musik bidrar till att sänka kortisolutsöndringen i våra kroppar, så att stressen minskar. Stress som annars kan påverkar oss negativt på både kort och lång sikt.

Pilotprojektet "Musik i väntrum - ro för själen" tillsammans med Malmö Opera, med lugn klassisk musik på väntrumsskärmarna på Skånes universitetssjukhus, gav positiva resultat, säger Ulrika Gudmundsson Schönberger , projektledare för Musik i vård, omsorg och hälsa inom Musik i Syd.

Nu gör Musik i Syd en liknande satsning, med stöd av Region Kronoberg, på barn- och ungdomskliniken på Växjö centrallasarett. På enskilda skärmar kommer barn och unga möta Musik i Syds maskot ”Lilla A” och skådespelaren Harald Leander. I föreställningen, ”Lilla A känner musiken”, utforskas känslorna i den klassiska musiken som kammarorkester Musica Vitae spelar.

I samtal med mig och med tittaren lär ”Lilla A” känna musiken bit för bit. Lite om hur en orkester fungerar och om de olika instrumentens röster. Sedan försöker vi reda ut hur det kan vara så att musiken förmedlar känslor och sinnesstämningar till den som lyssnar. Vad är det egentligen i musiken som får oss att känna saker? säger Harald Leander och fortsätter:

Vi hoppas att musiken i sig, och även ”Lilla A:s” och mitt sätt att undersöka den, ger barnen en stund som både stimulerar och ger dem avkoppling. Bara för att man ligger på sjukhus har man inte tappat sin nyfikenhet, sin humor eller sitt behov av något som är vackert och uppfyllande – snarare sagt är det kanske extra viktigt för just dem och just där.

”Musik som medicin”

Föreställningen med maskoten ”Lilla A” har fått en egen signaturmelodi, skriven av kompositören Dan Bornemark som har lång historia kring att skapa musik för barn:

Det är ett hedersuppdrag att få skriva musik som ska omfamna svårt sjuka barn och unga som vistas i vården. Förhoppning är att musiken ska finnas där som ett stöd och ge stöttning till barnen, som en sorts medicin mot deras stress och oro.

Musik i vården 2.jpg

Ulrika Gudmundsson Schönberger, Lilla A, Harald Leander och Dan Bornemark.

Relaterade nyheter

Workshops om Kronobergs framtid

6 februari 2023

I mars och april bjuder Region Kronoberg och länets kommuner in till workshops med fokus på framtidens Kronoberg. Det blir workshops i Tingsryd, Ljungby, Kosta, Växjö och ett digitalt uppsamlingstill...

Så förbättras flödet på akuten

31 januari 2023

Akuten på Centrallasarettet Växjö har varit hårt belastad under en tid. En rad åtgärder genomförs för att få till ett bättre patientflöde till, inom och från akuten.

Fler YH-utbildningar välkomnas till Kronoberg

23 januari 2023

Rätt och relevant kompetens är en viktig pusselbit för en framgångsrik arbetsmarknad. Därför är beskedet om att hela 14 yrkeshögskoleutbildningar startar i Kronobergs län under 2023, lika välkommet so...

Sjukhusvården lämnar stabsläget

19 januari 2023

Läget inom sjukhusvården ser något bättre ut, vilket gör att sjukhusledningen i dag beslutat att lämna stabsläget. Dock är vårdplatsläget fortsatt ansträngt och dagliga avstämningar av läget fortsätte...

Regiondagar och aktuellt om regional utveckling

18 januari 2023

Den 18-19 januari genomför Region Kronoberg de årliga regiondagarna i Kosta – en samlingsplats för länets offentliga utvecklingsaktörer. Det här är första tillfället då regionens och kommunernas nya p...

Kvinnor födda 1994-1999 erbjuds vaccination mot HPV

11 januari 2023

Region Kronoberg erbjuder nu unga kvinnor kostnadsfri vaccination mot humant papillomvirus (HPV) inom ramen för en nationell forskningsstudie. Målet är att undersöka om det går att utrota HPV och livm...