Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

5 maj 2020

Kronoberg startar beredskapsutbildning inom vård och omsorg

Behovet av kompetenta medarbetare till vård och omsorg är stort och känt. Genom coronapandemin har behovet blivit ännu tydligare och mer akut. Idag tisdag sker därför det första utbildningstillfället av Kronobergs grundläggande introduktionsutbildning inom vård och omsorg.

Det finns ett stort underskott på utbildad personal som kan möta behoven inom kommunernas omsorgsverksamhet. I Kronoberg bedrivs därför ett aktivt arbete för att möta detta behov. Inte minst genom att fortbilda personal. Nu riktas även ESF-projektet ”Framtid vård och omsorg Kronoberg” om.

Majoriteten av vårens planerade aktiviteter för vård- och omsorgspersonal i blev inställda. Samtidigt lyftes en stor efterfrågan på en beredskapsutbildning inom vård och omsorg bland Kronobergs kommuner. Då började vi fundera på hur vi kan ställa om, säger Alexandra Forsman, projektledare Framtid vård och omsorg Kronoberg.

Utbildningen riktar sig till nya inom yrket, de som vill uppdatera sina kunskaper eller de som saknar en grundläggande vård- och omsorgsutbildning. Utbildningsstart sker redan tisdagen den 5 maj.

Det är väldigt glädjande att vi snabbt kan ändra om och styra insatser för att möta behoven. Bättre förberedd och utbildad personal inom omsorgen är positivt för kommunerna, men också för hela hälso- och sjukvården, menar Tomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Beredskapsutbildningen har tagits fram tillsammans med Växjö Fria vuxenutbildning. Utbildningen följer Socialstyrelsens beredskapsutbildning med underlag från Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Det är framförallt samverkan i länet som gjort det möjligt att på så kort tid få fram en färdig introduktionsutbildning, säger Alexandra Forsman.

Kontakt

Alexandra Forsman

Projektledare Framtid vård och omsorg Kronoberg

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046709844861

Thomas Ragnarsson (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 45 34

Relaterade nyheter

Lägesrapport från Region Kronoberg 13 augusti

13 augusti 2020

Förra veckan mer än fördubblades antalet konstaterade fall av covid-19 i Kronobergs län. Framför allt ökar fallen i gruppen 20-25-åringar. Totalt har nu 1 289 kronobergare konstaterats smittade av cov...

Nästan var tionde har antikroppar

12 augusti 2020

Den 11 augusti kl.12 hade knappt 1900 individer i Kronoberg fått svar på sina antikroppstester. Av dem har 9 procent (9,2) antikroppar mot covid-19.

Mer än fördubbling av antalet coronasmittade

10 augusti 2020

Vecka 31 konstaterades 30 personer smittade av coronaviruset i Kronobergs län. Vecka 32 mer än fördubblades antalet – under förra veckan konstaterades runt 70 personer smittade.

Satsning på tillväxt inom trähus- och planglasindustrin

10 augusti 2020

Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att stödja tredje fasen av Vinnovaprojektet Smart Housing Småland med 6 miljoner mellan åren 2020 – 2023.