Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

5 maj 2020

Kronoberg startar beredskapsutbildning inom vård och omsorg

Behovet av kompetenta medarbetare till vård och omsorg är stort och känt. Genom coronapandemin har behovet blivit ännu tydligare och mer akut. Idag tisdag sker därför det första utbildningstillfället av Kronobergs grundläggande introduktionsutbildning inom vård och omsorg.

Det finns ett stort underskott på utbildad personal som kan möta behoven inom kommunernas omsorgsverksamhet. I Kronoberg bedrivs därför ett aktivt arbete för att möta detta behov. Inte minst genom att fortbilda personal. Nu riktas även ESF-projektet ”Framtid vård och omsorg Kronoberg” om.

Majoriteten av vårens planerade aktiviteter för vård- och omsorgspersonal i blev inställda. Samtidigt lyftes en stor efterfrågan på en beredskapsutbildning inom vård och omsorg bland Kronobergs kommuner. Då började vi fundera på hur vi kan ställa om, säger Alexandra Forsman, projektledare Framtid vård och omsorg Kronoberg.

Utbildningen riktar sig till nya inom yrket, de som vill uppdatera sina kunskaper eller de som saknar en grundläggande vård- och omsorgsutbildning. Utbildningsstart sker redan tisdagen den 5 maj.

Det är väldigt glädjande att vi snabbt kan ändra om och styra insatser för att möta behoven. Bättre förberedd och utbildad personal inom omsorgen är positivt för kommunerna, men också för hela hälso- och sjukvården, menar Tomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Beredskapsutbildningen har tagits fram tillsammans med Växjö Fria vuxenutbildning. Utbildningen följer Socialstyrelsens beredskapsutbildning med underlag från Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Det är framförallt samverkan i länet som gjort det möjligt att på så kort tid få fram en färdig introduktionsutbildning, säger Alexandra Forsman.

Kontakt

Alexandra Forsman

Projektledare Framtid vård och omsorg Kronoberg

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046709844861

Thomas Ragnarsson (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 45 34

Relaterade nyheter

Hur beskriver du Kronoberg?

23 september 2020

Alla människor som är i Kronoberg har en bild av vad Kronoberg är och hur det ser ut här. Men vad väljer vi att berätta för andra om Kronoberg? Och vad vet vi egentligen? Region Kronoberg har tagit fr...

Privatpersoner har fått dubbla fakturor

23 september 2020

Region Kronoberg har upptäckt att 1 258 dubbla fakturor felaktigt skickats ut. Fakturorna kommer från sjukvården och tandvården och har framför allt gått ut till privatpersoner.

Inriktningsbeslut om rivning av delar av hus 1A i Ljungby

22 september 2020

Regionstyrelsen fattade under dagens sammanträde bland annat ett inriktningsbeslut om rivning av delar av hus 1A på Ljungby lasarett.

Fördröjd diagnos av bröstcancer

21 september 2020

En förändring i bröstet hos en patient bedömdes vara godartad 2016. Tre år senare opererades patienten och det visade sig vara cancer. Det inträffade anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (I...