Fler nyheter

2 juni 2021

Kronobergare över 50 år välkomna att boka vaccintid

Personer födda 1971 eller tidigare kan nu boka tid för vaccination mot covid-19. Vaccinationen sker på vaccinationsplatser i Kronobergs samtliga kommuner.

Vi såg att det fanns gott om vaccintider de kommande veckorna, därför har de externa vaccinatörerna nu öppnat upp för 50+ några dagar tidigare än planerat, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

I nuläget är det i första hand de externa vaccinatörerna, en i varje kommun, som öppnar upp för personer födda 1971 eller tidigare. I nästa vecka ansluter privata vårdcentraler som vaccinerar i fas 4.

Tidsbokningen sker via 1177.se där man väljer var man önskar vaccinera sig och klickar vidare för att boka tid. Vaccinationen är kostnadsfri och frivillig. De tider som ligger ute i bokningssystemen är de som finns tillgängliga. Nya tider släpps veckovis på måndagseftermiddagar.

Planera för dos 2

Viktigt att tänka på vid tidsbokning är att dos 2 ska tas efter 7 veckor.

Jag vill uppmana alla som bokar en tid att se till att man kan ta dos 2 efter 7 veckor.  Det finns ingen möjlighet att boka om dos 2 annat än vid sjukdom, säger Lena Andersson Nazzal.

Region Kronoberg vill fortsatt uppmana invånarna att följa prioriteringsordningen. Endast personer födda 1971 eller tidigare, hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar patientnära och personer som tillhör riskgrupp enligt Folkhälsomyndighetens definition får boka tid.

Vid vaccinationstillfället ska man kunna bevisa att man tillhör de prioriterade grupperna, annars kommer man att avvisas från platsen, säger Lena Andersson Nazzal.

Läs mer på bokningssidan på 1177.se, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Riktade hälsosamtal startar i höst

16 juni 2021

Till hösten kommer Region Kronoberg införa Riktade hälsosamtal för alla 50-åringar. Beslutet tog redan 2017 och kommer nu att rulla igång. Syftet med hälsosamtalet är att förbättra hälsan och förebygg...

Intensifierad smittspårning när deltavarianten ökar i länet

16 juni 2021

Nya testresultat visar att förekomsten av deltavarianten av coronaviruset (tidigare kallad den indiska mutationen) har ökat markant. Region Kronoberg inför därför förändrad smittspårning gällande hush...

93 procent av länets gravida kvinnor trygga med sin barnmorska

15 juni 2021

433 kvinnor i Kronobergs län har hittills delat med sig av sina erfarenheter från mödrahälsovården och förlossningsvården i Graviditetsenkäten. En stor majoritet är mycket nöjda med både vård och bemö...

Patient avled efter felaktig hjärtdiagnos

15 juni 2021

En patient på ett av länets sjukhus blev utskriven med diagnosen hjärtmuskelinflammation. Några dagar senare hittades personen avliden i hemmet och dödsorsaken visade sig vara blödning till följd av a...