Fler nyheter
Foton av Christina Zetterlund, Maria Lindberg och Anders Andersson/Anders Bergön. Foton av Christina Zetterlund, Maria Lindberg och Anders Andersson/Anders Bergön.

25 november 2020

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

Region Kronoberg delar årligen ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till konsthantverk- och designhistorikern Christina Zetterlund, fotograf Maria Lindberg och nya TeaterBorgen/Elias Wallin.

Kulturutmärkelserna offentliggjordes på regionfullmäktiges sammanträde den 25 november.

Kulturpris: Christina Zetterlund, Växjö/Småland - Konsthantverk- och designhistoriker
Motivering: Med glasklar klokhet och skarpsinne för det småländska lyfter Christina upp de okända berättelserna om människorna bakom det småländska design- och konsthantverket. Genom sitt arbete med utställningen ”På lunchrasten” bidrar Christina till att bredda formhistorien. I stället för att fokusera på den enskilda konstnären får glasarbetaren och sölningen, det glasarbete som gjordes på lunchrasten eller den egna tiden, ta plats.

Kulturpriset ska hedra personer som genom sin verksamhet gjort en förtjänstfull kulturell insats i Kronobergs län. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Kreativ entreprenör inom kulturområdet: Maria Lindberg, Alvesta - Fotograf
Motivering: Med kameran i sin hand skapar hon magi och sagolika minnen. Maria Linberg är sagofotografen som hittat sin personliga bildstil där magi adderas till vardagen. Hon brinner både för att måla en trolsk stämning i sina bilder och för att fotograferingen ska bli en oförglömlig upplevelse.

Utmärkelsen delas ut till en entreprenör som på ett betydelsefullt sätt bidragit till att skapa ett kreativt klimat och främjat kreativa mötesplatser i Kronoberg. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Årets bubblare: Nya TeaterBorgen och Elias Wallin, Alvesta/Lessebo
Motivering: Att blåsa liv i Teaterborgen i Strömbergshyttan som stått tom i 10 år kräver en driftig, mångsidig och modig ledare. Elias Wallin är allt det och dessutom en multibegåvad musiker, sångare, kapellmästare, dirigent, arrangör, regissör, skådespelare och dansare. Visionen är att producera fullskaliga musikalproduktioner av högsta kvalité med en ensemble bestående av både utbildade musikalartister och lokala förmågor från hela Kronoberg.

Årets bubblare är ett vandringspris som ska gå till en aktör som just inlett en spännande utveckling, gärna med fokus på sektorsöverskridande samarbete.

Kontakt

Pernilla Sjöberg (M)

Pernilla Sjöberg (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0702-70 73 22
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470583002

Relaterade nyheter

Nu påbörjas personalvaccinationen – IVA-sjuksköterska först ut

20 januari 2021

Vaccinationen av personal på våra sjukhus är nu igång. Till att börja med ges 200 doser vaccin till personal på prioriterade avdelningar. Dessa är IVA, akuten, ambulansen samt covidenheter.

Prioriteringarna satta för årets löneöversyn

19 januari 2021

4,4 miljoner kronor satsas på medarbetare i vården i årets löneöversyn. Det beslutade regionstyrelsens personalutskott i dag. ”Det känns bra i dessa pandemitider”, säger Sven Sunesson (C), ordförande...

Så hanterades pandemin under våren – utvärdering färdig

19 januari 2021

Revisions- och rådgivningsföretaget KPMG har genomfört en utvärdering av Region Kronobergs hantering av pandemin under våren och sommaren 2020, på uppdrag av den politiska ledningen. Regionen får över...

Lägesrapport: Smittspridningen håller i sig och vaccinationen är i full gång

15 januari 2021

Den senaste veckan passerade Kronoberg över 10 000 bekräftade fall av covid-19, totalt 10 829 fall. Nästa vecka påbörjas vaccinationen av sjukvårdvårdspersonal och den andra dosen kommer börja ges i k...