Fler nyheter

21 maj 2021

Lägesrapport – ”Faran är inte över än”

Smittspridningen i Kronoberg minskar, men är fortfarande på en hög nivå jämfört med andra län i Sverige. Samtidigt fortsätter vaccinationerna och nu har nästan 45 procent av befolkningen i Kronoberg fått sin första vaccinationsdos.

De senaste veckorna har antalet patienter som vårdas på sjukhus minskat kraftigt och idag är det 20 personer som är inneliggande, varav fem stycken på IVA. Förra veckan testades drygt 800 personer positivt för covid-19, vilket är betydligt färre än veckorna innan. Andelen positiva analyser låg kvar på 15 procent.

Även om vi ser att smittspridningen minskar så är den fortfarande på en väldigt hög nivå och faran är inte över än. Vi måste fortsätta följa rekommendationerna så att det inte vänder uppåt igen, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Nu är det också säsong för allergier, symtom som i många fall kan likna covid-19. Är man det minsta osäker på om det är allergi, stanna hemma, ta mediciner och blir det inte bättre – provta dig för covid-19, avslutar Christian Blomkvist.

I onsdags beslutade Region Kronoberg att minska på antalet covid-19 avdelningar ytterligare och nu är det endast avdelning 17 som är en covid-enhet. Igår övergick också sjukhusvården från förstärkningsläge till stabsläge, men trycket på IVA är dock fortfarande högt.

Från och med nästa vecka görs operationer som vanligt i Ljungby, men i Växjö är det fortsatt neddragningar i verksamheten.

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Nästan 45 procent vaccinerade

Nästan 45 procent av den vuxna befolkningen i Kronobergs län har fått sin första vaccinationsdos. Däremot är det ont om vaccinationstider.

Just nu ger vi väldigt många dos två, och har därför inte så mycket över till dos ett. Det, tillsammans med lägre vaccinleveranser, gör att det inte finns så många bokningsbara tider för tillfället, men från vecka 23 har vi mer doser att tillgå, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinationssamordnare.

Men det går framåt, nästan hälften i åldern 55-59 år har fått dos ett och i vecka 22 öppnar bokningen för de som är 50 år eller äldre. Från och med nästa vecka kommer nya tider läggas ut i början av veckan på samtliga vaccinationsplatser, för att göra det enklare för invånare att hitta en ledig tid. Är tiderna slut kommer det ut nya i början på veckan efter.

Reservlistor

Varje vaccinationsplats ansvarar för att upprätta en reservlista med personer som kan kallas in med kort varsel. Information om eventuella möjligheter att sätta upp sig på reservlista kommer att finnas på respektive vaccinationsplats bokningssida. Kravet för att stå på en reservlista är att man tillhör pågående åldersgrupp, eller är nära i ålder, och att man har möjlighet att komma med kort varsel. Har man skrivit upp sig på en reservlista kommer man bli kontaktad ifall det finns en ledig tid.

Det är ingen drop-in på vaccinationsplatserna, alla som kommer dit måste ha en bokad tid. Annars finns det risk för trängsel, och det vill vi undvika, säger Lena Andersson Nazzal.

Pressträff om coronaläget

Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, ger en lägesbild. Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, om situationen på våra sjukhus. Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare, om hur vaccinationsarbetet fortskrider.

Relaterade nyheter

Lokal entreprenör ska bygga den nya elbussdepån

18 juni 2021

Dynacon Construction AB har tilldelats uppdraget att bygga Region Kronobergs nya bussdepå på Norremark i Växjö. Depån kommer till en början ha plats för 60 bussar och vara en av de största elbussdepåe...

Lägesrapport: regionen lämnar stabsläget

18 juni 2021

Färre personer behöver vård för covid-19 och regionen har beslutat att lämna stabsläget. Smittspridningen minskar långsamt i länet, men det är fortsatt viktigt att följa rekommendationerna. Vaccinatio...

Covidriktlinjer gjorde att operation av tumör försenades

18 juni 2021

Operationen av en hudtumör blev fördröjd på grund av coronapandemin och de riktlinjer som infördes. Nu anmäler Region Kronoberg det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Ma...

Nu kan ungdomar söka vård i appen Min vård Kronoberg

17 juni 2021

Ungdomsmottagningen i Ljungby och Växjö erbjuder från och med den 17 juni ungdomar möjligheten att under pilotperioden söka vård via appen Min vård Kronoberg. I appen kan ungdomarna bland annat beskri...