Fler nyheter

1 april 2021

Lägesrapport: smittspridningen ökar i länet

Under några veckor har många regioner haft en högre smittspridning och högre belastning på sjukhusvården än i Kronoberg. Men denna vecka ökar smittspridningen ytterligare, vilket gör att kurvan i länet återigen pekar uppåt.

Läget i Kronoberg

Just nu vårdas 15 patienter på sjukhus med covid-19, varav 3 på IVA (en av patienterna är från ett annat län). Smittspridningen har ökat de två senaste veckorna i länet. Även om uppgången förra veckan var relativt liten så har antalet fall ökat desto mer denna vecka.

Tyvärr ser det nu ut som smittspridningen ökar mer i vårt län också. Redan nu har vi över 300 nya fall, trots att det bara är torsdag, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

De närmaste veckorna helt avgörande för hur utvecklingen ska bli i Kronoberg. Risken är stor att den ökade smittspridningen också kommer påverka antalet inneliggande patienter med ökad belastning på vården igen.

Påminn alla era nära och kära, vänner och bekanta om att faran inte är över och att vi alla måste hålla ut ett tag till. Håll avstånd, var noga med handhygienen och framför allt att man stannar hemma vid minsta symptom. Påskfirande måste ske på så sätt att det minskar smittspridningen och inte tvärtom, säger Christian Blomkvist.

Smittskyddsläkarens rapport 1 april, pdf, öppnas i nytt fönster

Vaccination mot covid-19

I Region Kronoberg har 36 104 doser av vaccin getts. Drygt 25 000 av dessa är dos 1.

I veckan blev vaccinationen i fas 1 klar. I fas 1 vaccinerades bland annat personer som bor på äldreboende, personer som har hemtjänst och vårdpersonalen som jobbar med dessa personer.

Det är några få doser kvar att ge, men på det stora hela kan vi anse att fas 1 är färdigvaccinerade, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinationssamordnare.

I måndags öppnade tidsbokningen för personer födda 1946 eller tidigare. Redan under nästa vecka öppnas tidsbokningen för de som är födda 1956 eller tidigare.

Vi kommer få mer vaccin nu, så vi planerar att öppna bokningen för alla som är 65+ i mitten av vecka 14, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinationssamordnare.

Planeringen för fas 3 pågår fortfarande. De som tillhör riskgrupperna inom fas 3 kommer få ett brev med information om vaccinationen när det närmar sig.

Riskgrupper inom fas 3, Folkhälsomyndigheten, öppnas i nytt fönster

Många frågor om Astra Zenecas vaccin

På vårdcentralerna märks det av att fler har frågor om Astra Zenecas vaccin än de andra vaccinen som används.

Vi får många frågor om Astra Zenecas vaccin både vid bokningen och vid vaccinationstillfället, vilket gör besöken och telefonkön längre, säger Lena Andersson Nazzal.

Europeiska läkemedelsmyndigheten konstaterar efter sin utredning att det inte finns någon ökning av blodproppar hos vaccinerade personer. De ovanliga biverkningarna har inte setts hos äldre, samtidigt som äldre löper en större risk att bli svårt sjuka i covid-19. 

Astra Zenecas vaccin skyddar väldigt bra mot svår sjukdom, därför rekommenderas det att man tar vaccinet när man erbjuds, säger Christian Blomkvist.

För den som vill veta mer om vaccinen som används finns det mycket information på folkhälsomyndighetens webbplats. Där hittar man också all information om vad som gäller för Astra Zenecas vaccin.

Frågor och svar om vaccination mot covid-19, Folkhälsomyndigheten, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Lägesrapport: sjukhusvården går upp i förstärkningsläge

9 april 2021

Smittspridningen ökar i hela landet och även i Kronoberg. Trycket på sjukhusvården ökar och ytterligare två avdelningar har återigen gjorts om till covid-avdelningar. I veckan öppnade tidsbokningen fö...

Region Kronoberg utreder möjligheten att inrätta akutvårdsavdelning på Ljungby lasarett

7 april 2021

Som en del av arbetet med omställningen till Nära vård, ser regionen över behovet av antal vårdplatser på sjukhusen från 2021 till 2030. I samband med det har flera utvecklingsförslag för Ljungby lasa...

Vaccinationsstart för personer födda 1956 eller tidigare

7 april 2021

Samtliga kronobergare över 65 år är nu välkomna att boka tid för vaccinering mot covid-19. Vaccinering sker på vårdcentralerna och bokning sker via webben eller telefon.

Smittspridningen tar fart i Region Kronoberg

6 april 2021

Antalet inlagda patienter med covid-19 har nästan fördubblats under påskhelgen. Just nu har vi 27 inlagda på länets sjukhus, varav 6 vårdas på IVA.