Fler nyheter

27 augusti 2021

Lägesrapport: 100 000 kronobergare är fullvaccinerade

Nu har 100 000 av länets invånare fått två doser vaccin mot covid-19 och över 80 procent av den vuxna befolkningen har fått en dos. Det innebär samtidigt att det fortfarande är nästan 31 500 invånare över 18 år som ännu inte tagit sin första dos.

Vaccinationsarbetet har nu gått in i en ny fas med mer uppsökande verksamhet för att öka vaccinationstäckningen. Vaccination pågår just nu på flera gymnasieskolor i länet och påbörjas i nästa vecka på Linnéuniversitetets campus i Växjö.

Vi tittar nu på hur vi bäst kan nå de grupper där vaccinationstäckningen är lägre. Det handlar bland annat om personer födda i andra länder och yngre personer, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Läs mer: Drop in och utlokalisering ska öka vaccinationstäckningen

Folkhälsomyndigheten meddelade i veckan att personer med nedsatt immunförsvar ska erbjudas en tredje dos vaccin. Planeringen av hur detta ska gå till i Kronoberg pågår för fullt. I länet handlar det om cirka 500 personer.

Vaccinstatistik 27 augusti, pdf, öppnas i nytt fönster

Ökad smittspridning i länet

Förra veckan nästan fördubblades antalet positiva fall av covid-19 i länet, från drygt 50 till nästan 100. Även i innevarande vecka ser det ut att bli en viss ökning.

Smittspridningen är relativt jämt fördelad över länet, sker i åldrarna 5-50 år och många av de som testas positivt är ovaccinerade, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Det bästa sättet att få ner smittspridningen är att så många som möjligt vaccinerar sig. Det gäller även att fortsatt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och stanna hemma och provta sig vid symtom.

Vi ser en kraftigt ökad provtagning denna vecka. Kontakterna ökar när många är tillbaka i skolan och på jobbet. I nuläget är det cirka 4 procent av de som provtas som har covid-19, säger Christian Blomkvist.

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Tre arkitektteam tävlar om att gestalta det nya akutsjukhuset i Växjö

22 september 2021

Nu har tre arkitektteam satt igång arbetet med att skapa gestaltningsförslag för det nya akutsjukhuset som eventuellt ska byggas i Växjö. I december kommer en jury att utse det vinnande förslaget.

Florence Eddyson blir ny sjukhuschef

20 september 2021

Nu är det klart. Från och med december tillträder Florence Eddyson som ny verksamhetsområdeschef för sjukhusvården.

Lägesrapport: Nu påbörjas planeringsarbetet för vaccination av 12–15-åringar

17 september 2021

Smittspridningen har nu vänt neråt i länet. Samtidigt ökar vaccinationstäckningen hela tiden. De senaste veckorna har många fått sin andra dos och 75,9 % av den vuxna befolkningen är nu fullvaccinerad...

Man tog sitt liv efter kontakt med vården

13 september 2021

Region Kronoberg anmäler en händelse enligt Lex Maria, där en man tagit livet av sig kort efter kontakt med vården.