13 augusti 2021

Lägesrapport: fortsätt att testa dig om du har symtom

Smittspridningen i Kronoberg har ökat något under veckan, men ligger lågt om man jämför med smittspridningen nationellt. Resor under semestern är fortsatt en av de vanligaste orsakerna till smitta. Men smittspridningen har också ökat inom familjer.

Under vecka 31 genomfördes något fler provtagningar än tidigare veckor. Andelen positiva provsvar ligger på ca 4,5 procent. Totalt har vi nu haft 22 655 bekräftade fall i länet.

Vi ser en viss ökning, även om den inte är lika stor som i resten av landet. Det är ganska väntat att smittspridningen ökar nu, när folk kommer hem från semestern och börjar jobba samt umgås med personer man inte träffat på ett tag, säger Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare.

Provtagningen av covid-19 har ökat på vårdcentralerna under veckan.

Det är fortsatt viktigt att man följer rekommendationerna om att hålla avstånd, umgås smittsäkert och att man stannar hemma och provtar sig för covid-19 om man får symtom - även om man är vaccinerad. Pandemin är inte över ännu, säger Hampus Hjorton.

Efter en period med enstaka eller inga inneliggande patienter vårdas just nu en patient för covid-19 på sjukhus.

Smittskyddsläkarens rapport 13 augusti, pdf, öppnas i nytt fönster

Stort intresse bland ungdomar att vaccinera sig

I måndags påbörjades vaccinationen av ungdomar födda 2005 eller tidigare. Intresset för vaccination i denna grupp har varit stort under veckan.

Vi såg ett väldigt högt tryck i början på veckan. 16 procent av ungdomarna har redan vaccinerat sig, det är över 1000 personer, säger Annika Tigerhielm, vaccinationssamordnare.

Totalt har 207 923 vaccindoser getts i länet varav 121 927 är dos 1. Av den vuxna befolkningen har 77 procent fått minst 1 dos och 55,5 procent har fått 2 doser. Det finns fortfarande gott om tider till vaccination.

Vaccination ger ett bra skydd mot svår sjukdom och vaccintider finns. Så nu är ett bra tillfälle att boka tid om man inte gjort det tidigare, säger Hampus Hjorton.