Fler nyheter

18 juni 2021

Lägesrapport: regionen lämnar stabsläget

Färre personer behöver vård för covid-19 och regionen har beslutat att lämna stabsläget. Smittspridningen minskar långsamt i länet, men det är fortsatt viktigt att följa rekommendationerna. Vaccinationerna fortskrider och det är viktigt att alla tar dos 2 av vaccinet efter sju veckor.

Läget i Kronoberg

Till och med idag är det 22 276 bekräftade fall av covid-19 i Kronobergs län. 4 patienter vårdas på sjukhus för covid-19, varav 0 på IVA.

Antalet inneliggande patienter fortsätter att minska. De senaste veckorna har vi haft runt 5 inlagda patienter, ingen har vårdats på IVA denna vecka för covid-19, säger Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare.

Smittspridningen är fortsatt låg i länet, under 6 procent positiva fall den senaste veckan. Under veckan redovisades uppåt 60 misstänkta fall av deltavarianten, med de nya fallen är spridningen av deltavarianten inte länge lika tydligt kopplat till universitetet.

Smittspridningen har minskat, men den minskar inte lika snabbt som vi hade önskat. Detta kan bero på spridningen av deltavarianten som nu har fått fäste i länet. Det är viktigt att vi fortsätter följa rekommendationerna nu så att vi minskar risken att detta ska vända åt fel håll, säger Hampus Hjorton.

Deltavarianten bedöms som mer smittsam och det finns rapporter att den kan orsaka allvarligare sjukdom, även om detta inte är klarlagt och experterna inte är eniga.

Men efter två doser vaccin har man ett bra skydd, även mot deltavarianten, säger Hampus Hjorton.

Regionen lämnar stabsläge

Under torsdag eftermiddag lämnade Region Kronoberg stabsläget som man befunnit sig i det senaste halvåret. Även sjukhusvården och primärvård- och rehab har lämnat sina stabslägen.

Det är positivt att vi kan lämna stabsläget. Vi ser att det är färre människor som behöver vård på grund av covid-19. Men, men detta beslut vill vi inte signalera att faran är över. Vi vill alla fira midsommar och semester, men det måste göras med försiktighet och enligt rekommendationerna, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sju veckor mellan dos 1 och 2

I dagsläget har 134 668 doser covid-19 vaccin getts. Fas 2 och 3 är i slutspurten och inom några veckor har alla fått dos 2. 53,2 % av kronobergarna har fått sin första dos.

Denna vecka har vaccinering av de som är 45 år eller äldre påbörjats. Nästa vecka släpps vaccinationstider för personer som är 40 år eller äldre. Från och med vecka 26, efter midsommarhelgen, får alla över 18 år boka tid för vaccination.

Utmaningen framöver är fortsatt försenade och minskade leveranser av vaccin.

Vi har fortfarande brist på vaccin. För att så många som möjligt ska få dos ett så snabbt som möjligt måste vi alla vara solidariska och följa det system som vi har beslutat, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Efter att man har fått dos 1 av vaccin så bokas dos 2 automatiskt in efter sju veckor. Folkhälsomyndigheten har beslutat om det intervallet av flera orsaker; för att så många som möjligt ska få dos 1, och för att vaccinet ska ge så bra skydd som möjligt.

Vaccinatörerna har rapporterat om att personer har bokat av sin dos två, och sedan bokat in sig igen via bokningssidorna för att få den andra dosen tidigare än sju veckor.

Detta är inte acceptabelt. Vi kontrollerar alla som kommer och får sin första dos vaccin, och om du försöker få dos två tidigare kommer vi att avvisa dig från vaccinationstiden, säger Lena Andersson Nazzal.

Pressträff 18 juni

Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare, ger en lägesbild. Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, berättar om läget i sjukvården. Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare, om hur vaccinationsarbetet fortskrider.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Många smittas på semesterresan

30 juli 2021

Smittspridningen ökar nationellt, många av de nya fallen är kopplade till resor under semestern. Tillgången till vaccin är fortsatt god i länet och det finns många lediga tider för vaccination. Planer...

65+ erbjuds nu mRNA-vaccin som dos 2

27 juli 2021

Folkhälsomyndigheten beslutade i fredags att sluta leverera Astra Zenecas vaccin, då stora delar av gruppen 65+ redan har fått två doser vaccin mot covid-19. De som är 65 år eller äldre och endast fåt...

Lägesrapport: Gott om lediga vaccinationstider – passa på innan hösten kommer

23 juli 2021

Andelen som testas positivt för covid-19 ökar i länet. Samtidigt finns det lediga vaccintider i samtliga kommuner, och om fler vaccinerar sig så snart som möjligt minskar risken för en fjärde våg.

Kostprojekt inom rättspsykiatrin förbättrar hälsan och minskar svinnet

21 juli 2021

Patienter vid rättspsykiatriska regionkliniken får hjälp att förbättra hälsan genom kloka kostval. Kostprojektet är en del av Region Kronobergs satsning på patientcentrerade måltider på länets sjukhus...