Fler nyheter

26 mars 2021

Lägesrapport: Ingen tredje våg i Kronoberg ännu

Förra veckans ökning av smittspridningen håller i sig, men det finns ännu inga tecken på att en tredje våg har nått Kronoberg. Vaccinationen med AstraZenecas vaccin återupptas och från och med måndag kan de som är födda 1946 eller tidigare boka tid för vaccination.

Läget i Kronoberg

Just nu vårdas 14 patienter på sjukhus med covid-19, ingen av dessa vårdas på IVA.

Smittspridningen har långsamt sjunkit sedan årsskiftet, men under vecka 11 noterades en ökning bland andelen positiva fall. Det finns nästan inga positiva fall bland de som är 80 år eller äldre, vilket visar på vaccinets effekt.

Det är ett litet trendbrott i smittspridningen förra veckan med en uppgång. Vi ser inte en tredje våg i Kronobergs län ännu, men det kan vända väldigt fort. Det har vi sett i andra län, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Distansundervisning på gymnasiet

Efter samråd mellan skolcheferna för de kommunala gymnasieskolorna och smittskyddsläkaren i Kronoberg så rekommenderas att gymnasieskolorna har cirka två tredjedelar av eleverna på plats på skolan för närundervisning de två första veckorna efter påsklovet. Detta då det dels finns en viss oro för smittökning efter påsklovet, och dels för att smittspridningen i Kronoberg gått upp vecka 11.

I första hand kommer årskurs 3 vara på plats och årskurs 1 och 2 alternera mellan när- och distansundervisning. Förhoppningsvis kan även eleverna på gymnasiet återgå till närundervisning på heltid efter dessa två veckor men det beror så klart på hur smittspridningen i länet utvecklas.

Med en uppgång i smittspridningen under förra veckan så blir de närmaste veckorna väldigt avgörande för utvecklingen i Kronoberg, därav rekommenderas en gradvis återgång till närundervisning, säger Christian Blomkvist.

Smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Vaccination mot covid-19

I Region Kronoberg har 31 067 doser av vaccin getts. Drygt 21 000 av dessa är dos 1. Just nu pågår vaccinering i fas 2 av personer födda 1941 eller tidigare, LSS samt transplanterade patienter och patienter med dialys.

Från och med måndag bjuds personer som är födda 1946 eller tidigare in till vaccination på vårdcentralerna. De kommer att få hem ett vykort med information om hur de bokar sin tid, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinationssamordnare.

Under vecka 13 påbörjas också planering för att bjuda in nästa åldersgrupp till vaccinering, som är personer födda 1951 eller tidigare.

Vi kommer att få i snitt 8000 doser per vecka de kommande veckorna. Vilket är mer än vi haft de senaste veckorna, vår förhoppning är att öka vaccinationstakten nu, säger Lena Andersson Nazzal.

Astra Zenecas vaccin godkänt för personer över 65 år

Den 25 mars meddelande Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin återigen kan användas. Vaccinet rekommenderas nu för personer över 65 år, då Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för biverkningar är liten och skyddseffekten god för denna grupp.

För oss innebär det här att vi återupptar vaccinationerna med Astra Zeneca så snart som möjligt igen, säger Lena Andersson Nazzal.

Personer under 65 år som fått en första dos med Astra Zenecas vaccin ska i nuläget inte ta en andra dos. Astra Zenecas vaccin ger bra skydd mot allvarlig sjukdom redan efter en dos och man kan vänta med en andra dos i upp till tre månader. Vi avvaktar mer information från Folkhälsomyndigheten kring hur dos 2 ska hanteras för personer under 65 år.

Vaccination av vårdpersonal fortsatt pausad

Under de kommande veckorna ska äldre prioriteras vaccin. Vaccination av vårdpersonal pausas under vecka 13. Om det blir vaccin över som inte kan användas till äldre, kan det ges till vårdpersonal.

Pressträff den 26 mars

Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, som ger en lägesbild av smittspridningen. Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare, berättar hur vaccinationen fortskrider. Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare, berättar om hur vi jobbar för att nå socioekonomiskt utsatta grupper och personer som talar andra språk med information om vaccinationen.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: sjukhusvården går upp i förstärkningsläge

9 april 2021

Smittspridningen ökar i hela landet och även i Kronoberg. Trycket på sjukhusvården ökar och ytterligare två avdelningar har återigen gjorts om till covid-avdelningar. I veckan öppnade tidsbokningen fö...

Region Kronoberg utreder möjligheten att inrätta akutvårdsavdelning på Ljungby lasarett

7 april 2021

Som en del av arbetet med omställningen till Nära vård, ser regionen över behovet av antal vårdplatser på sjukhusen från 2021 till 2030. I samband med det har flera utvecklingsförslag för Ljungby lasa...

Vaccinationsstart för personer födda 1956 eller tidigare

7 april 2021

Samtliga kronobergare över 65 år är nu välkomna att boka tid för vaccinering mot covid-19. Vaccinering sker på vårdcentralerna och bokning sker via webben eller telefon.

Smittspridningen tar fart i Region Kronoberg

6 april 2021

Antalet inlagda patienter med covid-19 har nästan fördubblats under påskhelgen. Just nu har vi 27 inlagda på länets sjukhus, varav 6 vårdas på IVA.