Fler nyheter

26 november 2021

Lägesrapport: 71 procent av 80+ har fått påfyllnadsdos

Ett intensivt arbete pågår just nu i Region Kronoberg med att planera för vaccinationen med en påfyllnadsdos för samtliga invånare över 18 år. De externa vaccinatörerna kommer att vara kvar januari ut – då nya avtal tar vid.

86,5 procent av den vuxna befolkningen har nu fått minst en dos vaccin, 83,3 procent har fått två doser och 15,5 procent har fått tre doser.

Vaccinationen med påfyllnadsdos för personer över 65 år fortsätter. Hittills har 71 procent av alla över 80 år fått dos 3 och 43 procent av alla över 65.

Folkhälsomyndigheten meddelade under veckan hur den fortsatta vaccinationen med påfyllnadsdos ska gå till. Folkhälsomyndigheten har satt som mål att 80 procent av alla över 65 år ska ha fått sin påfyllnadsdos innan det är dags att släppa på nästa grupp.

Vi ser att vi har en god takt i vaccinationen nu, och räknar med att nästa grupp kommer att släppas på innan årsskiftet. Vi återkommer med mer information så snart det är klart, säger Marie Jadner, vaccinationssamordnare.

Läs mer: Regionen sätter plan för fortsatt vaccination med påfyllnadsdos mot covid-19

Våra upphandlade vaccinatörer kommer att vara kvar även under januari månad, då nya aktörer enligt den nya upphandlingen inte behöver vara på plats förrän den 1 februari. Det gäller Vaccina i Ljungby, IDTM i Tingsryd, Uppvidinge och Lessebo samt Idoc i Växjö. I övriga kommuner tar vårdcentraler över vaccinationen från och med januari.

Smittspridningen i Kronoberg

Provtagningen har fördubblats jämfört med förra veckan, förmodligen på grund av att även vaccinerade numera ska provta sig vid symtom. Däremot har inte antalet positiva fall ökat i samma utsträckning, även om det ser ut att bli en liten ökning jämfört med förra veckan.

Nationellt ser man en ökning i smittspridning nu, och även i flera av våra grannlän. Än så länge ser vi inte samma ökning i vårt län, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Mer statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

I veckan kom nya förhållningsregler för hushållskontakter. Även vaccinerade hushållskontakter utan symtom ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Den som provtas för covid-19 får skriftlig information om detta vid provtagningen och individer som testats positivt för covid-19 får mer information om vad som gäller för hushållskontakter vid smittspårningen.

Folkhälsomyndigheten: Förhållningsregler till den som bor med en person som har covid-19, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Ytterligare en fördubbling av antalet fall av covid-19

21 januari 2022

För tredje veckan i rad blev det förra veckan ungefär en fördubbling av antalet fall av covid-19 i länet, från över 2 000 till närmare 4 000 fall.

Region Blekinge och Region Kronoberg utvecklar samarbetet inom hälso- och sjukvården

21 januari 2022

Region Blekinge och Region Kronoberg är överens om att fortsätta samarbetet inom hälso- och sjukvården. Det gäller även thoraxkirurgisk sjukvård och högspecialiserad hjärtsjukvård.

Personer som inte kan arbeta hemifrån samt skolelever provtas i länet

21 januari 2022

Region Kronoberg pausade tidigare i veckan all PCR-provtagning av allmänheten. På måndag återupptas provtagningen igen enligt Folkhälsomyndighetens nya prioritering.

Region Kronobergs vårdcentraler, psykiatri, rehabilitering och habilitering erbjuder videobesök i första hand

20 januari 2022

För att minska risken för smittspridning i vården erbjuder verksamheterna inom primärvård, rehab och psykiatri videobesök i större omfattning. Regionen uppmanar invånarna att förbereda sig för videobe...