Fler nyheter

1 oktober 2021

Lägesrapport: 80+ kan få tredje dos från och med måndag

Folkhälsomyndigheten meddelade i veckan att personer över 80 år ska erbjudas en tredje dos vaccin sex månader efter dos 2. I Region Kronoberg kan vaccinationen på särskilda boenden påbörjas redan på måndag.

Vid vaccinationen på särskilda boenden återupptas det goda samarbetet med kommunerna som står för vaccinationen med stöttning från regionen. 

Även personer som inte bor på särskilda boenden kan boka in sig för en tredje dos från och med måndag. Viktigt är då att det ska ha gått sex månader sedan dos 2.

Från och med måndag kan dos 3 bokas in på våra vaccinationsplatser. Det går även bra att gå på de drop in-tider vi har just nu runtom i länet, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

För den som är osäker går det att ta reda på när man tog sin andra dos vaccin via journalen på 1177.se, via covidbevis.se eller genom att ringa 0470-58 60 00. 

Covid-19-vaccin kan ges vid influensavaccinationen

Region Kronoberg kommer även att erbjuda en tredje dos vaccin i samband med årets influensavaccination som startar den 9 november.

För många av de som nu är aktuella för en tredje dos så sammanfaller det väldigt väl att det har gått ungefär sex månader från dos 2 när det är dags för influensavaccination. Det är ett smidigt sätt att få båda sina vaccin vid samma tillfälle, säger Lena Andersson Nazzal.

Vaccination av 12–15-åringar

I nästa vecka skickas ett brev ut till länets 12–15-åringar med erbjudande om vaccination från den 11 oktober. Det skickas också med en samtyckesblankett som ska undertecknas av samtliga vårdnadshavare. Om inte föräldrarna ger sitt samtycke kommer det vara möjligt för de som fyllt 15 år att själva att fatta beslutet och göra en mognadsbedömning via våra ungdomsmottagningar.

Region Kronoberg har påbörjat samverkan med länets skolorganisation och elevhälsan och vaccination kommer även att erbjudas på vissa skolor. När och var är inte klart än, utan planeringen pågår och ytterligare information kommer till föräldrar via skolorna.

Fortsatt arbete för att öka vaccinationstäckningen

Regionens målmedvetna arbete för att öka vaccinationstäckningen fortsätter. I morgon lördag finns möjlighet till drop in-vaccination utanför köpcentret Grand Samarkand i Växjö mellan kl 11-16. Kommande veckor görs insatser även i Braås och Lammhult. Fler drop in-möjligheter planeras i Markaryds och Lessebo kommun.

Se alla tider för drop in på 1177.se, extern länk, öppnas i nytt fönster

Drop in-vaccinationen i Strömsnäsbruk tidigare i veckan var väldigt lyckad. Det är inte alla som kan resa till andra kommundelar för att vaccinera sig på dagtid. Vi fortsätter med fler insatser för att göra vaccinationen lättillgänglig, säger Lena Andersson Nazzal.

78,9 % är fullvaccinerade

Just nu har 84 % av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin (83,5 % förra veckan), 78,9 % är fullvaccinerade. Av länets 16–17-åringar har 65 % fått sin första dos.

Se mer statistik om vaccinationerna, pdf, öppnas i nytt fönster

Fortsatt minskad smittspridning

Smittspridningen fortsätter att minska i länet. Förra veckan testade 50 personer positivt jämfört med 78 fall vecka 37. Denna vecka ligger på ungefär samma nivå, både gällande testning och andelen positiva fall som ligger under två procent. 

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Fortsätt stanna hemma vid symtom

Nu är de flesta restriktionerna med anledning av covid-19 borttagna, men viktigt är att vi alla är fortsatt vaksamma på symtom.

Om du får symtom ska du stanna hemma, testa dig och undvika att träffa andra. Det gäller både dig som är vaccinerad och dig som inte är vaccinerad, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

1177.se: Fortsatt försiktighet för att minska risken för smittspridning i vården, extern länk, öppnas i nytt fönster

Detta gäller för ovaccinerade

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna som kan vaccinera sig, men ännu inte gjort det, tar särskild hänsyn till personer i riskgrupp och de som är över 70 år. Detta genom att hålla avstånd till andra när så är möjligt, undvika onödig trängsel och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och de som är 70 år och äldre. Man bör också hålla avstånd till andra på sin arbetsplats när så är möjligt, och undvika platser med trängsel, till exempel konserter, nattklubbar och större fester.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten, extern länk, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Nya magnetkameror – en investering i framtidens vårdverktyg

19 oktober 2021

Två nya magnetkameror har flyttat in på Växjö lasarett. De nya kamerorna har bättre bildkvalitet och bidrar till ett enklare arbetsflöde.

Lägesrapport: Milstolpe nådd – 80 procent är fullvaccinerade

15 oktober 2021

80,5 procent av länets vuxna befolkning har nu fått två doser vaccin mot covid-19. 85,1 procent har fått en dos. ”Två milstolpar är nådda”, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal.

Jourverksamheten på länets sjukhus ses över

15 oktober 2021

Jourverksamheten ses över för att skapa en långsiktigt hållbar lösning för länets båda sjukhus. Tidigare i vår genomfördes en jouröversyn på Centrallasarettet Växjö, nu gör samma sak på Lasarettet Lju...

Klartecken för Bymässa 2030

12 oktober 2021

Region Kronoberg har beslutat att starta ett arbete kring Bymässa 2030. Det innebär att regionen tar en ledande och samordnande roll i att driva samhällsutvecklingsmässan så att den blir långsiktigt h...