Fler nyheter

30 december 2020

Lägesrapport: Andelen positiva fortsätter att öka

Det är fortsatt en mycket oroväckande utveckling i Kronoberg, med många corona-positiva individer trots något färre provtagna under vecka 52. Det ger en ännu högre andel positiva än tidigare – hela 23 procent.

Innevarande vecka ser andelen positiva provsvar ut att öka ännu mer.

Slappna inte av nu bara för att vaccinationen har kommit igång! Vi måste följa orka råden och riktlinjerna så att vi kan få ökningen att avstanna och sedan vända ner. Det är bara då vi kan undvika så många svårt sjuka som möjligt tills fler har fått möjlighet att vaccinera sig, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

På grund av ett fortsatt högt tryck på vården uppmanar regionstyrelsens ordförande till försiktighet vid fyrverkerier och andra aktiviteter som kan medföra skador som behöver vård.

Det är fortfarande hög belastning på vården i Kronoberg och personalen sliter för att göra sitt allra bästa. Därför är det viktigt att vi hjälps åt för att inte öka den belastningen i onödan. Inför nyår handlar det till exempel om att vara extra försiktig när det kommer till fyrverkerier, för att undvika olyckor och skador som kan kräva sjukvård, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Följande gäller under nyårshelgen:

  • Umgås bara i en mindre krets för att minska risken för att sprida smittan vidare. Avstå från att fira fysiskt med personer som du normalt inte brukar träffa – men umgås gärna digitalt.
  • Gör anpassningar i nyårsfirandet så att ni kan hålla avstånd och umgås utomhus om det går. Undvik att vara nära varandra i trånga utrymmen under en längre tid.
  • Var extra observant även på milda sjukdomssymtom och var beredd på att ställa in möten med andra människor, för att undvika risken för smittspridning.
  • Begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt och tänk igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra. En transport bidrar inte i sig till smittspridning, men det finns en risk vid möten under resans gång och på resmålet.

Läs mer på folkhälsmyndigheten.se 

Antigentester

Regionen har börjat använda antigentester, snabbtester, på akutmottagningarna med syfte att kunna flytta patienter direkt till exempelvis covid-avdelning vid positivt provsvar, utan att behöva vänta länge på svar. Antigentesterna har också börjat användas på symtomfri personal i samband utbrott och hittills har detta visat sig fungera väl.

Numera ingår antigentesterna i antalet analyser och andelen positiva per vecka.

Vaccinering mot covid-19

Vaccineringen mot covid-19 har startat i kommunerna och först ut var det särskilda boendet Birkagården i Växjö kommun som började vaccinera söndagen den 27 december.

Regionens efterlysning av sjuksköterskor som vill hjälpa till med vaccinering har gett bra resultat. Hittills har cirka 250 personer anmält att de kan tänka sig att hjälpa till!

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Smittspridningen håller i sig och vaccinationen är i full gång

15 januari 2021

Den senaste veckan passerade Kronoberg över 10 000 bekräftade fall av covid-19, totalt 10 829 fall. Nästa vecka påbörjas vaccinationen av sjukvårdvårdspersonal och den andra dosen kommer börja ges i k...

Kronobergsforskare ger ökad förståelse för våldsamma beteenden

14 januari 2021

Finns det fysiska orsaker i hjärnan som kan ligga bakom våldsamma och utåtagerande beteenden? Carl Delfin vid rättspsykiatriska regionklinikens forskningsenhet har genom sin doktorsavhandling forskat...

Lägesrapport: Inga tecken på avmattning av smittspridningen

8 januari 2021

Vecka 53 testade över 1000 personer positivt för covid-19, trots lite lägre provtagning på grund av helgdagar. Snart har vi över 10 000 konstaterade fall av covid-19 i länet.

Upprop: EUs Strukturfondsmedel ska fördelas av regionerna - inte staten

7 januari 2021

De åtta regionala partnerskap som fördelar EUs Strukturfondsmedel till Sveriges regioner reagerar i ett upprop på att regeringen håller inne med EU-medel och vill ge en del av dem direkt till arbetsfö...