Fler nyheter
Barn som spelar fotbollsmatch.

30 april 2021

Lägesrapport: Avrådan från matcher och tävlingar för unga i länet

Läget är fortsatt ansträngt på sjukhusen. Just nu vårdas 47 patienter inneliggande för covid-19, varav 9 vårdas på IVA.

Under veckan öppnade ytterligare en covidavdelning, denna gång på Ljungby lasarett.

Läget är ansträngt på båda våra sjukhus, men under kontroll. Operationsverksamheten är fortsatt neddragen på grund av det ansträngda vårdplatsläget, säger Carina Pettersson, biträdande sjukhuschef.

Smittspridningen ligger just nu på samma nivå som när det var som högst under den andra vågen. Kronobergs län har gått från lägst smittspridning i landet till att ligga bland de med högst smittspridning i landet förra veckan.

Vi hade en snabb ökning av antalet inneliggande från förra veckan till denna vecka. Från att ha haft drygt 30 inlagda patienter har det nu ökat till mellan 45-50. Även behovet av intensivvård har ökat, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Ny regional rekommendation

Smittspridningen är fortsatt hög hos barn och ungdomar och flera skolor har fattat beslut om delvis distansundervisning i enskilda klasser, årskurser eller till och med hela stadier senaste veckorna på grund av ökat antal positiva fall bland elever och lärare.

Med anledning av ovanstående och att samhällsspridningen ligger på en väldigt hög nivå i Kronoberg rekommenderar smittskyddsläkaren att avvakta med att låta barn och ungdomar spela matcher och delta i tävlingar fram till den 16 maj.

Vi måste utgå ifrån det läge vi har i Kronoberg just nu, där smittspridningen är stor bland de unga. Se nu till att valborg inte blir en anledning till att vi måste förlänga denna regionala rekommendation, säger Christian Blomkvist.

Sedan tidigare har smittskyddsläkaren rekommenderat fortsatt delvis distansundervisning på gymnasiet till slutet av maj.

Smittspridningen fortsatt hög – ingen återgång till närundervisning på gymnasiet

Vaccination mot covid-19

Till och med denna vecka har närmare 70 000 doser vaccin getts, cirka 55 000 av dessa är dos 1 och 14 500 dos 2. Under veckan startade vaccinationen av riskgrupper som är 18-59 år.

Det finns tider över på vårdcentralerna för de som tillhör en riskgrupp. Se till att boka in dig så snabbt som möjligt om du har fått brevet eller tillhör en riskgrupp, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Vecka 19 startar vaccinationen för personer som är mellan 60-64 år. Under nästa vecka kommer de att få ett vykort hemskickat med information om hur de bokar en tid, tider kan bokas från och med tisdagen den 4 maj.

Observera att vaccinationerna framöver inte kommer att utföras på regionens egna vårdcentraler. De som är 60-64 år är de första som vaccineras på de externa vaccinationsplatserna eller på vissa privata vårdcentraler. På 1177.se kommer det finnas mer information om hur man bokar sin tid, säger Annika Laine Tigerhielm, samordnare fas 4 av vaccinationen.

Fas 4, alltså personer över 18 år som ännu inte erbjudits vaccin, är planerad att starta i slutet av maj eller början av juni. Totalt handlar det om cirka 100 000 personer.

Vi kommer att öppna bokningen i 10-årsintervaller, du kommer att få hem information när det är din tur att boka tid. När vi får som mest vaccin till länet kommer vi att kunna utföra cirka 18 000 vaccinationer i veckan, säger Annika Laine Tigerhielm.

Vaccinationsplatser

Här kommer vaccinationen att äga rum för personer mellan 18-64 år som inte tillhör en riskgrupp.

Alvesta

 • Folkets hus
 • Vårdcentralen Achima Care

Lessebo

 • Storgatan 71 A, bredvid apoteket

Ljungby

 • Garvaren
 • Vårdcentralen HVC/Läkarhuset

Markaryd

 • Nibehallen

Tingsryd

 • Tingsryds folkpark

Uppvidinge

 • Lillgatan 1, ovanpå bilservicen

Växjö

 • Tipshallen
 • Previa, Honnörsgatan 16
 • Vårdcentralen Achima Care
 • Vårdcentralen Capio
 • Vårdcentralen Unicare
 • Vårdcentralen Växjöhälsan

Älmhult

 • Aktivitetshuset
 • Vårdcentralen Helsa
 • Vårdcentralen Achima Care

 Pressträff om coronaläget 30 april

Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, ger en lägesbild. Carina Pettersson, biträdande sjukhuschef i Växjö, om situationen på våra sjukhus. Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare, om hur vaccinationsarbetet fortskrider. Annika Laine Tigerhielm, samordnare fas 4 av vaccinationen, om planeringen framåt.

Relaterade nyheter

Hubbar med vaccinationsinformation i länets kommuner

6 maj 2021

I juni ska Region Kronoberg arbeta uppsökande för att nå personer som det är svårt att nå med information om vaccination. I informationshubbar ska hälsokommunikatörer informera och kunna hjälpa till m...

Nu startar vaccinationen på våra vaccinationsplatser – alla över 60 år välkomna att boka tid

5 maj 2021

Personer födda 1961 eller tidigare är nu välkomna att boka tid för vaccination mot covid-19. Vaccinationen sker på vaccinationsplatser i Kronobergs samtliga kommuner.

Tekniska problem med bokningen av vaccintider

4 maj 2021

Under dagen välkomnade Region Kronoberg personer födda 1961 eller tidigare att boka tid för vaccination hos våra externa aktörer. Tyvärr har vi upplevt problem med bokningssystemet under dagen.

Medarbetare får extra ersättning under pandemin

29 april 2021

Regionstyrelsen har idag beslutat om särskilda ersättningar och personalförmåner med anledning av den tredje vågen i pandemin för medarbetare i Region Kronoberg.