Fler nyheter

9 juli 2021

Lägesrapport: Det går åt rätt håll – håll ut!

Efter att smittspridningen i två veckor legat på en relativt stabil, låg nivå ser den nu ut att gå ned ytterligare något för vecka 27. Deltavarianten är dock fortfarande ett orosmoment som gör att vi inte får slappna av för mycket.

Smittspridningen i länet går åt rätt håll, för innevarande vecka ser det ut som att antalet fall blir lägre än vecka 25 och 26. Andelen för den mer smittsamma deltavarianten ligger på runt 40 procent både nationellt och i Kronoberg. Smittskyddsläkare Christian Blomkvist ber alla att orka fortsätta hålla ut. 

Vi kan se att deltavarianten orsakar ökad smittspridning, både i vissa länder i Europa och i vissa regioner i Sverige. Så även om vi ska glädjas över att smittspridningen går ned i vårt län så får vi inte slappna av för mycket. De grundläggande råden gäller fortfarande lika mycket. 

Dessa rekommendationer finns fortfarande från Folkhälsomyndigheten för att minska smittspridningen av covid-19:

  • Stanna hemma vid symtom
  • Hålla avstånd
  • Ha en god handhygien
  • Undvika situationer med trängsel
  • Träffas helst utomhus
  • Hålla avstånd i offentliga miljöer

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Vaccination mot covid-19

Över 171 300 doser vaccin mot covid-19 har getts hittills. Nästan 62 procent av den vuxna befolkningen i länet har fått en dos och över 45 procent är fullvaccinerade. Vaccinationen är öppen för alla som fyllt 18 år och de tider som släpps går fort åt. 

Vi är glada att så många prioriterar att vaccinera sig så här i sommartider. Det är bra att intresset för att vaccinera sig är stort, samtidigt som det förstås är tråkigt för de som får vänta på att få tag på tid, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal. 

Nya tider släpps i första hand på måndagseftermiddagar. 

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Många smittas på semesterresan

30 juli 2021

Smittspridningen ökar nationellt, många av de nya fallen är kopplade till resor under semestern. Tillgången till vaccin är fortsatt god i länet och det finns många lediga tider för vaccination. Planer...

65+ erbjuds nu mRNA-vaccin som dos 2

27 juli 2021

Folkhälsomyndigheten beslutade i fredags att sluta leverera Astra Zenecas vaccin, då stora delar av gruppen 65+ redan har fått två doser vaccin mot covid-19. De som är 65 år eller äldre och endast fåt...

Lägesrapport: Gott om lediga vaccinationstider – passa på innan hösten kommer

23 juli 2021

Andelen som testas positivt för covid-19 ökar i länet. Samtidigt finns det lediga vaccintider i samtliga kommuner, och om fler vaccinerar sig så snart som möjligt minskar risken för en fjärde våg.

Kostprojekt inom rättspsykiatrin förbättrar hälsan och minskar svinnet

21 juli 2021

Patienter vid rättspsykiatriska regionkliniken får hjälp att förbättra hälsan genom kloka kostval. Kostprojektet är en del av Region Kronobergs satsning på patientcentrerade måltider på länets sjukhus...