Fler nyheter

24 september 2021

Lägesrapport: Drop in-tider erbjuds i alla kommuner

Ett brev går nu ut till alla i länet som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19. Där finns information om tillgängliga drop in-tider i respektive kommun.

Förhoppningen är att brevet ska få fler att ta en första dos vaccin mot covid-19 innan de externa vaccinatörerna avslutar sitt uppdrag. Samtliga tider för drop in i kommunerna går även att hitta på 1177.se.

Läs mer på 1177.se, extern länk, öppnas i nytt fönster

Svårnådda grupper

Förutom brevet till ovaccinerade så fortsätter arbetet med att nå svårnådda grupper med vaccinationserbjudande på olika sätt. På tisdag åker vaccinationsbussen från Växjö till Strömsnäsbruk för en engångsinsats. Kommande veckor finns möjlighet till drop in-vaccination även i Braås och Lammhult.

Ett team med pensionerade distriktssköterskor i Alvesta vaccinerar just nu på utvalda platser i kommunen för att nå svårnådda grupper.

Vi ser nu över att göra på liknande sätt även i andra kommuner, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

77,9 % är fullvaccinerade

Just nu har 83,5 % av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin, 77,9 % är fullvaccinerade. Av länets 16–17-åringar har 62,4 % fått sin första dos.

Se mer statistik om vaccinationerna, pdf, öppnas i nytt fönster

Vaccination av 12–15-åringar

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccinering av 12–15-åringar med start tidigast 11 oktober. Region Kronoberg har påbörjat samverkan med länets skolorganisation och elevhälsan. Ambitionen är att erbjuda vaccination både på våra vaccinationsplatser och på skolor.

Vi jobbar intensivt med planeringen just nu. Inriktningen är att vaccinationerna ska kunna sätta igång den 11 oktober, säger Lena Andersson Nazzal.

78 nya fall av covid-19 förra veckan

Smittspridningen fortsätter att minska i länet. Förra veckan testade 78 personer positivt jämfört med 148 fall vecka 36. Denna veckan ser smittspridningen ut att minska ytterligare något.

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport

Många frågor kring restriktionerna

Smittskyddsläkaren får just nu många frågor om de lättade restriktionerna och vad som gäller. Folkhälsomyndigheten har nu publicerat en uppdaterad sida om detta:

Folkhälsomyndigheten: Det här gäller från och med den 29 september, extern länk, öppnas i nytt fönster

Förutom att ovaccinerade rekommenderas hålla avstånd och undvika nära kontakter med personer över 70 år eller personer i riskgrupp så gäller fortfarande att alla skall stanna hemma vid minsta symtom på cvoid-19 och gå och testa sig enligt samma riktlinjer som tidigare, säger Christian Blomkvist.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Milstolpe nådd – 80 procent är fullvaccinerade

15 oktober 2021

80,5 procent av länets vuxna befolkning har nu fått två doser vaccin mot covid-19. 85,1 procent har fått en dos. ”Två milstolpar är nådda”, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal.

Jourverksamheten på länets sjukhus ses över

15 oktober 2021

Jourverksamheten ses över för att skapa en långsiktigt hållbar lösning för länets båda sjukhus. Tidigare i vår genomfördes en jouröversyn på Centrallasarettet Växjö, nu gör samma sak på Lasarettet Lju...

Klartecken för Bymässa 2030

12 oktober 2021

Region Kronoberg har beslutat att starta ett arbete kring Bymässa 2030. Det innebär att regionen tar en ledande och samordnande roll i att driva samhällsutvecklingsmässan så att den blir långsiktigt h...

Regionstyrelsen sammanträder den 12 oktober

11 oktober 2021

Den 12 oktober klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Det finns nu möjlighet för ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare att välja om man vill delta fysiskt eller digitalt.