Fler nyheter
En person med skyddsförkläde och plasthandskar håller upp ett provtagningskit.

19 november 2021

Lägesrapport: Fler ska provtas från och med måndag

Under veckan kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer gällande testning för covid-19. Även vaccinerade ska provta sig vid symtom. ”Nu kommer det bli lättare att följa smittspridningen över tid igen” säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Vaccination mot covid-19

86,2 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin, 83 procent har fått två doser och 10 procent har fått tre doser.

Vaccinationen med påfyllnadsdos för personer över 65 år fortsätter. Hittills har 63 procent av 80+ har fått sin tredje dos och 37 procent av 65+.

Vaccinationen med påfyllnadsdos till de äldre har nu kommit gång bra i och med att många får sin tredje dos i samband med influensavaccinationen på vårdcentralerna, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinationssamordnare.

Personer över 65 år som ännu inte bokat in sin påfyllnadsdos rekommenderas att göra det, antingen via 1177.se eller genom att ringa 0470-58 60 00.

Av länets 16–17-åringar har 71 procent fått dos 1, 50 procent av 12–15-åringarna har fått dos 1. Alla kommuner är nu igång med skolvaccinationerna av 12–15-åringar.

Svårnådda grupper

Arbetet med att nå svårnådda grupper genom drop in-vaccinationer fortsätter. I förra veckan genomfördes en vaccination på Tallgården på Dalbo i Växjö där intresset var stort.

Kön ringlade hela tiden. I fem timmar höll vi på att vaccinera och avslutade en timme efter stängningsdags. Det var många som tog sin första dos, berättar Jennie Folkesson, folkhälsoutvecklare som jobbar med att nå svårnådda grupper med covid-vaccinationen.

I nästa vecka sker vaccination i områden med lägre vaccinationstäckning i Ljungby, Södra Ljunga, Älmhult, Konga och Strömsnäsbruk.

Se samtliga planerade drop in-vaccinationer på 1177.se, öppnas i nytt fönster

Smittspridningen i Kronoberg

Smittspridningen är fortfarande förhållandevis låg i länet med mellan 50–70 fall i veckan. Det sker en viss uppgång men det är svårt att jämföra med tidigare veckor till följd av förändrade provtagningskriterier.

Från och med måndag ska alla vaccinerade med symptom återigen testa sig och då kommer det bli lättare att följa utvecklingen över tid igen, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport

Provtagning vid symtom på Covid-19

Från och med den 22 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som är 6 år och äldre som har symtom förenliga med covid-19 att testa sig. Det gäller både personer som är vaccinerade och personer som inte är vaccinerade.

Även den som är vaccinerad kan smittas och föra smittan vidare, även om risken är betydligt lägre än om man är ovaccinerad, säger Christian Blomkvist.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten: Testning för covid-19 rekommenderas för alla med symtom

Relaterade nyheter

Lägesrapport: 71 procent av 80+ har fått påfyllnadsdos

26 november 2021

Ett intensivt arbete pågår just nu i Region Kronoberg med att planera för vaccinationen med en påfyllnadsdos för samtliga invånare över 18 år. De externa vaccinatörerna kommer att vara kvar januari ut...

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Regionen sätter plan för fortsatt vaccination med påfyllnadsdos mot covid-19

24 november 2021

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten hur den fortsatta vaccinationen mot covid-19 med en tredje dos ska gå till. Fler grupper ska släppas på successivt och det behöver gå sex månader mellan d...

Regionfullmäktige sammanträder den 24 november

22 november 2021

På onsdag sammanträder regionfullmäktige i Utvandrarnas hus. Ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare ska delta fysiskt. Icke tjänstgörande ersättare är välkomna att delta fysiskt.