Fler nyheter
Staplar. Antal positiva individer per vecka i Kronoberg.

2 juli 2021

Lägesrapport: Fortsatt låg smittspridning i länet

Smittspridningen ligger på en fortsatt låg nivå i länet och vaccinationerna går framåt. 44 procent av den vuxna befolkningen i länet är nu fullvaccinerad.

Sedan några dagar tillbaka är det inte längre någon patient som vårdas för covid-19 på våra sjukhus. Smittspridningen har fortsatt att minska, förra veckan var det färre än 50 bekräftade fall av covid-19, en fortsatt minskning jämfört med veckan innan då det var 145 bekräftade fall. Denna veckan ser smittspridningen ut att fortsätta vara låg och på ungefär samma nivå som förra veckan.

Andelen av covid-19 som är deltavarianten ligger runt 40 procent nationellt, där ligger vi också i Kronobergs län. Deltavarianten är mer smittsam än andra varianter av coronaviruset.

Eftersom en större andel av antalet fall nu är deltavarianten är det viktigt att vi inte slappnar av helt nu när Folkhälsomyndigheten anpassar sina rekommendationer. Vi måste fortsätta följa de grundläggande råden om att hålla avstånd, undvika trängsel och stanna hemma vid minsta symtom, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Dessarekommendationer finns fortfarande från Folkhälsomyndigheten för att minska smittspridningen av covid-19.

  • Stanna hemma vid symtom
  • Hålla avstånd
  • Ha en god handhygien
  • Undvika situationer med trängsel
  • Träffas helst utomhus
  • Hålla avstånd i offentliga miljöer

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Vaccination mot covid-19

Nu har cirka 163 000 doser vaccin mot covid-19 getts i länet. 58 procent av länets vuxna befolkning har fått minst en dos, 44 procent är fullvaccinerade.  Fas 2 och 3 av vaccineringen är nu helt klara. Totalt har närmare 110 000 doser vaccin givits på vårdcentralerna.

Läs mer: Fas 2 och 3 färdigvaccinerade i länet

Den sista åldersgruppen har nu släppts på för bokning av vaccination, alla över 18 år. Intresset för att vaccinera sig är fortsatt stort och alla tider som lagts ut har snabbt bokats upp.

Det är fler i detta ålderssläppet än i de tidigare, därför har tiderna gått åt på en gång. Nya tider släpps i första hand på måndagseftermiddagar, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare. 

Det är fortsatt tillgången till vaccin som styr hur många tider som läggs ut i våra bokningssystem.

Vi får mindre vaccin än vad vi skulle kunna använda, därför går vaccinationen långsammare än vad vi skulle önska. Men vi fortsätter att vädja om tålamod – alla kommer få möjligheten att vaccinera sig, säger Lena Andersson Nazzal.

Yngre personer mellan 12 och 16 år med vissa diagnoser kommer inom kort att erbjudas vaccin via barnkliniken. De som är berörda kommer att kontaktas, totalt handlar det om cirka 30 barn i länet.

Relaterade nyheter

65+ erbjuds nu mRNA-vaccin som dos 2

27 juli 2021

Folkhälsomyndigheten beslutade i fredags att sluta leverera Astra Zenecas vaccin, då stora delar av gruppen 65+ redan har fått två doser vaccin mot covid-19. De som är 65 år eller äldre och endast fåt...

Lägesrapport: Gott om lediga vaccinationstider – passa på innan hösten kommer

23 juli 2021

Andelen som testas positivt för covid-19 ökar i länet. Samtidigt finns det lediga vaccintider i samtliga kommuner, och om fler vaccinerar sig så snart som möjligt minskar risken för en fjärde våg.

Lägesrapport: Vaccinering av ungdomar födda 2005 eller tidigare planeras starta i vecka 32

16 juli 2021

På onsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten att alla landets regioner kan vaccinera 16- och 17-åringar mot covid-19 i början av augusti. I Region Kronoberg är planen att köra igång vaccinationerna i ve...

100 000 kronobergare vaccinerade mot covid-19

12 juli 2021

Nu har 100 000 invånare i Kronobergs län fått sin första dos vaccin mot covid-19. ”Detta är en viktig milstolpe”, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.