13 augusti 2020

Lägesrapport från Region Kronoberg 13 augusti

Förra veckan mer än fördubblades antalet konstaterade fall av covid-19 i Kronobergs län. Framför allt ökar fallen i gruppen 20-25-åringar. Totalt har nu 1 289 kronobergare konstaterats smittade av covid-19. Denna vecka är 11 covid-19-patienter inlagda på sjukhus och just nu vårdas ingen av dem på IVA.

Från vecka 31 till vecka 32 mer än fördubblades antalet konstaterat smittade av covid-19 i Kronobergs län. Under vecka 31 genomfördes 711 analyser varav 4 procent positiva, under vecka 32 gjordes 830 analyser, varav 9 procent positiva.

Se aktuella siffror i smittskyddsläkarens rapport (pdf, öppnas i nytt fönster)

Ansträngt läge i vården

Under de senaste veckorna har coronasmittan påverkat flera avdelningar på Centrallasarettet Växjö. En covid-avdelning har återstartats, och cirka 20 av regionens medarbetare har konstaterats smittade. Vårdhygien kartlägger nu hur smittan har spridits och stöttar avdelningarna.

Både sjukhusen, primärvården och vissa rehabverksamheter rapporterar fortsatt ansträngt läge vad gäller vårdplatser, belastning, vårdtryck med mera. Sjukhusen har fortsatt restriktioner för besök på avdelningarna.

Fortsatt mycket viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Med tanke på att vi ser ett ökat antal konstaterade fall är det extra viktigt att allmänheten inte börjar ”slappna av”. Det är avgörande för den fortsatta utvecklingen i länet att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer – inte minst nu när människor börjar komma tillbaka till arbete och skola.

Det är samma rekommendationer som fortsätter vara mycket viktiga: stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk, håll avstånd, undvik trängsel, tvätta händerna ofta, undvika att röra ögon, näsa och mun, res ansvarsfullt – och ta extra hänsyn för att skydda äldre och de i riskgrupperna, säger Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Blomkvist.

Christian Blomkvist

Smittskyddsläkare