Fler nyheter

15 oktober 2020

Lägesrapport från Region Kronoberg 15 oktober

Coronaläget i länet ser fortsatt bekymmersamt ut. Två personer har avlidit i sjukdomen de senaste sju dagarna och antalet intagna patienter har ökat.

Just nu är 6 patienter med covid-19 inlagda på sjukhus, varav en person på IVA. Som mest har antalet coronapatienter på sjukhus i veckan varit uppe på 8, vilket är den högsta siffran sedan slutet av sommaren.

 

 

Vi har fler inneliggande nu vilket sannolikt avspeglar den ökade spridningen i samhället. Denna vecka ser andelen smittade ut att öka ytterligare, vilket är bekymmersamt, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Under vecka 41 var andelen positiva för covid-19 bland de provtagna drygt 3 procent, vilket är ungefär samma nivå som veckan innan. Över 2 200 personer provtogs och 69 personer konstaterades ha sjukdomen.

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport (pdf, öppnas i nytt fönster)

Förhållningsregler för hushållskontakter

I veckan infördes förhållningsregler för hushållskontakter till patienter som testar positivt för covid-19. Det innebär att andra personer i hushållet betraktas som möjliga bärare av smitta. Efter positivt provsvar ska de stanna hemma i en vecka, räknat från provtagningstillfället – även om de inte har några symtom.

Hushållskontakter till covid-19-positiva ska stanna hemma

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Påtaglig smittspridning i delar av länet

23 oktober 2020

Just nu har vi ett fortsatt bekymmersamt läge i Kronoberg, med påtaglig smittspridning i vissa kommuner. Andelen positiva var förra veckan den näst högsta sedan vi började med allmän provtagning: 5,5...

Borsta tänderna läskigt länge i halloween

21 oktober 2020

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. Och för att hjälpa alla barnfamilje...

Ökning av inneliggande patienter med covid-19 – sjukhusen går upp i stabsläge

20 oktober 2020

De senaste dagarna har antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat på regionens sjukhus. I fredags var det sju inneliggande patienter, i dag tisdag är antalet 18.

Fördröjd diagnos av lungcancer

19 oktober 2020

En lungförändring hos en patient skulle följas upp – men det gjordes aldrig. Två år senare hittades lungcancer hos patienten. Nu anmäls det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex...