Fler nyheter

15 oktober 2020

Lägesrapport från Region Kronoberg 15 oktober

Coronaläget i länet ser fortsatt bekymmersamt ut. Två personer har avlidit i sjukdomen de senaste sju dagarna och antalet intagna patienter har ökat.

Just nu är 6 patienter med covid-19 inlagda på sjukhus, varav en person på IVA. Som mest har antalet coronapatienter på sjukhus i veckan varit uppe på 8, vilket är den högsta siffran sedan slutet av sommaren.

 

 

Vi har fler inneliggande nu vilket sannolikt avspeglar den ökade spridningen i samhället. Denna vecka ser andelen smittade ut att öka ytterligare, vilket är bekymmersamt, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Under vecka 41 var andelen positiva för covid-19 bland de provtagna drygt 3 procent, vilket är ungefär samma nivå som veckan innan. Över 2 200 personer provtogs och 69 personer konstaterades ha sjukdomen.

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport (pdf, öppnas i nytt fönster)

Förhållningsregler för hushållskontakter

I veckan infördes förhållningsregler för hushållskontakter till patienter som testar positivt för covid-19. Det innebär att andra personer i hushållet betraktas som möjliga bärare av smitta. Efter positivt provsvar ska de stanna hemma i en vecka, räknat från provtagningstillfället – även om de inte har några symtom.

Hushållskontakter till covid-19-positiva ska stanna hemma

Relaterade nyheter

Skärpta råd förlängs i länet

24 november 2020

De skärpta allmänna råd som infördes i Kronobergs län den 5 november förlängs nu till och med den 13 december. Därefter införs nationella råd som kommer gälla över jul och nyår.

Vården av covid-sjuka på äldreboenden får kritik av IVO

24 november 2020

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat vården av covid-sjuka på landets äldreboenden och identifierat allvarliga brister. Samtliga landets regioner kritiseras av IVO, så även Kronoberg.

Digitala kallelser införs överallt i vården

23 november 2020

Digitala kallelser sparar pengar, frigör tid för vårdpersonal och patienterna är positiva. Det går nästan dubbelt så fort att hantera en digital kallelse som en papperskallelse och kostnaden är bara h...

Lägesrapport: Ökningen av coronafall inte lika snabb

20 november 2020

Vecka 46 hade vi cirka 750 fall av covid-19 i länet, något fler än veckan innan. Det provtogs också fler än någonsin: nästan 5 800 personer.