Fler nyheter

18 september 2020

Lägesrapport från Region Kronoberg 18 september

Intresset för provtagning för en pågående coronainfektion är fortsatt stort. Förra veckan provtogs nästan 3 000 personer, av dessa var tre procent positiva.

Det är många andra virus som cirkulerar eftersom andelen positiva för covid-19 är fortsatt låg. Men eftersom många provtogs förra veckan så ökade antalet faktiska fall, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Hittills denna vecka är det lite färre som provtagits jämfört med de senaste två veckorna, men intresset är fortfarande stort. Det innebär att man kan få vänta någon extra dag på provtagning. Dessutom är trycket högt på laboratorierna som analyserar prover nationellt vilket kan innebära längre svarstid.

Primärvården har delvis fått minska antikroppstestningen för att provta fler för pågående infektion. Andelen som har antikroppar ligger fortsatt på drygt tio procent.

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport (pdf, öppnas i nytt fönster)

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Påtaglig smittspridning i delar av länet

23 oktober 2020

Just nu har vi ett fortsatt bekymmersamt läge i Kronoberg, med påtaglig smittspridning i vissa kommuner. Andelen positiva var förra veckan den näst högsta sedan vi började med allmän provtagning: 5,5...

Borsta tänderna läskigt länge i halloween

21 oktober 2020

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. Och för att hjälpa alla barnfamilje...

Ökning av inneliggande patienter med covid-19 – sjukhusen går upp i stabsläge

20 oktober 2020

De senaste dagarna har antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat på regionens sjukhus. I fredags var det sju inneliggande patienter, i dag tisdag är antalet 18.

Fördröjd diagnos av lungcancer

19 oktober 2020

En lungförändring hos en patient skulle följas upp – men det gjordes aldrig. Två år senare hittades lungcancer hos patienten. Nu anmäls det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex...