Fler nyheter

9 oktober 2020

Lägesrapport från Region Kronoberg 9 oktober

I vecka 40 minskade andelen positiva för covid-19 bland de provtagna till 3,5 procent. 74 personer konstaterades ha covid-19. Denna vecka (41) tyder resultaten hittills på en liten ökning.

Det handlar fortfarande om mindre lokala utbrott, till exempel efter privata tillställningar eller på arbetsplatser – i vissa fall med spridning även i familjer.

Enstaka smittspridning påverkar siffrorna förhållandevis mycket eftersom vi är ett litet län. Men det är väldigt viktigt att alla fortsätter ta situationen på allvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Efterfrågan på provtagning är fortsatt hög. Även förra veckan testades över 2 000 personer, vilket innebär att vårdcentralerna är fortsatt hårt belastade. På vissa vårdcentraler har man nu öppnat upp för tidsbokning för provtagning via 1177 för att förbättra flödet. Detta kan komma att införas på fler vårdcentraler efter hand.

Viktigt att tänka på gällande provtagning är att stanna hemma tills man fått resultatet.

Ingen ökning av patienter på sjukhusen

Det märks ingen tydlig ökning av antal inneliggande patienter med covid-19 på våra sjukhus. Det skrivs kontinuerligt in nya patienter på infektionskliniken, men de skrivs också ut relativt snabbt.

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport

Förhållningsregler för hushållskontakter införs från och med 12 oktober

För hushållskontakter till patienter som provtas från och med måndag den 12 oktober införs förhållningsregler i Region Kronoberg, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. När personer som testats positivt för covid-19 rings upp av vårdpersonal kommer de att informeras om att även andra vuxna (gymnasieålder och uppåt) i hushållet ska stanna hemma i en vecka efter provtagningsdatumet – även om de inte har några symtom. I de fall de berörda personerna inte kan arbeta hemifrån kan de få smittbärarpenning. 

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Påtaglig smittspridning i delar av länet

23 oktober 2020

Just nu har vi ett fortsatt bekymmersamt läge i Kronoberg, med påtaglig smittspridning i vissa kommuner. Andelen positiva var förra veckan den näst högsta sedan vi började med allmän provtagning: 5,5...

Borsta tänderna läskigt länge i halloween

21 oktober 2020

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. Och för att hjälpa alla barnfamilje...

Ökning av inneliggande patienter med covid-19 – sjukhusen går upp i stabsläge

20 oktober 2020

De senaste dagarna har antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat på regionens sjukhus. I fredags var det sju inneliggande patienter, i dag tisdag är antalet 18.

Fördröjd diagnos av lungcancer

19 oktober 2020

En lungförändring hos en patient skulle följas upp – men det gjordes aldrig. Två år senare hittades lungcancer hos patienten. Nu anmäls det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex...