Fler nyheter
Människor köar framför en vaccinationsbuss. Vaccination utanför Växjö moské.

8 oktober 2021

Lägesrapport: Goda resultat av vaccinationshöjande insatser

Det utskick som gått ut till ovaccinerade i länet har gett resultat – många har tagit en första dos på de drop in-tider som erbjuds runtom i länet. Vaccinationstäckningen har också ökat mer i de områden där regionen genomfört insatser.

I Folkhälsomyndighetens rapport över vaccinationstäckningen fördelat på demografiska statistikområden har vaccinationstäckningen i snitt ökat med tre procentenheter på 4 veckor. I flera områden med låg vaccinationstäckning där insatser gjorts har ökningen varit större än medel. I Araby/Dalbo i Växjö har ökningen varit 6–7 procentenheter.

Att göra vaccinationen lättillgänglig har varit ett vinnande koncept. Vi kommer att fortsätta med vaccinering på andra platser och orter genom vaccinationsbuss och i andra lokaler, säger Lena Andersson Nazzal.

84,6 % har fått en dos vaccin

Just nu har 84,6 % av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin, 79,5 % har fått två doser. Av länets 16–17-åringar har 66,3 % fått sin första dos.

Se mer statistik om vaccinationerna, pdf, öppnas i nytt fönster

Vaccinationen igång på särskilda boenden

I veckan påbörjades vaccinationen på länets särskilda boenden och hittills den här veckan har det getts 423 dos 3. Ett par kommuner är redan färdiga med vaccinationen på särskilda boenden och går då vidare till att vaccinera personer med hemtjänst/hemsjukvård som har svårt att transportera sig.

Ett brev skickas i nästa vecka ut till alla över 80 år i länet med mer information om de olika alternativen för att ta en tredje dos. Personer som har hemtjänst/hemsjukvård och är under 80 år kommer att få information via kommunerna.

12–15-åringar kan vaccineras från och med måndag

Vaccinationen av 12–15-åringar startar på måndag på våra vaccinationsplatser. Ett brev med mer information och samtyckesblankett har gått ut till samtliga vårdnadshavare och landar i brevlådorna från och med måndag.

Smittspridningen i Kronoberg

Det är fortsatt relativt lugnt i länet vad gäller smittspridningen, de senaste veckorna har det varit cirka 50-60 fall i veckan.

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Pressträff om vaccinationen mot covid-19

Fredagen den 8 oktober höll Region Kronoberg pressträff om vaccinationerna mot covid-19. Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare, berättar bland annat om fokus för vaccinationsarbetet framåt och de resultat våra riktade insatser för att öka vaccinationstäckningen gett.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Milstolpe nådd – 80 procent är fullvaccinerade

15 oktober 2021

80,5 procent av länets vuxna befolkning har nu fått två doser vaccin mot covid-19. 85,1 procent har fått en dos. ”Två milstolpar är nådda”, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal.

Jourverksamheten på länets sjukhus ses över

15 oktober 2021

Jourverksamheten ses över för att skapa en långsiktigt hållbar lösning för länets båda sjukhus. Tidigare i vår genomfördes en jouröversyn på Centrallasarettet Växjö, nu gör samma sak på Lasarettet Lju...

Klartecken för Bymässa 2030

12 oktober 2021

Region Kronoberg har beslutat att starta ett arbete kring Bymässa 2030. Det innebär att regionen tar en ledande och samordnande roll i att driva samhällsutvecklingsmässan så att den blir långsiktigt h...

Regionstyrelsen sammanträder den 12 oktober

11 oktober 2021

Den 12 oktober klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Det finns nu möjlighet för ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare att välja om man vill delta fysiskt eller digitalt.